Wil je graag gaan klussen met steigerhout? Dan ben je hier op de juiste plek voor tips voor klusprojecten met dit soort hout. Steeds meer mensen vallen voor de robuuste look van deze houtsoort. Daarbij is dit hout geschikt voor uiteenlopende toepassingen. We zien dan ook dat er zowel onder particulieren als onder meubelmakers en aannemers veel vraag naar is. Je kunt het gebruiken voor het maken van vlonders, schuttingen, meubels en bekistingen. Lees hier meer over hoe je gemakkelijk aan de slag kan met steigerhout.
Kies ik voor nieuw of gedroogd steigerhout?
Het is belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen nieuw en gedroogd steigerhout, zodat je voor elk project de beste houtsoort kiest en dat je weet waar je op moet letten. Nieuwe steigerplanken hebben een hogere vochtigheidsgraad dan de gedroogde varianten. De naam zegt het natuurlijk al, maar wat zijn precies de consequenties bij het gebruik van deze twee soorten? Je moet er bij nieuw steigerhout aan denken dat dit kan krimpen. Gebruik je dit hout buitenshuis, bijvoorbeeld voor schuttingen en tuinmeubels, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Met nieuwe planken ben je dan ook voordeliger uit. Is het hout bedoeld voor in je interieur, laat het dan eerst drogen of bestel gedroogd hout.
Houd je van een vintage look?
Wil je meubels gaan vervaardigden met een vintage look? Dan ben je bij De Jong Hout & Staalhandel op de juiste plek voor hout met een ‘old look’. In het assortiment wordt dit ook wel ‘gebruikt steigerhout’ genoemd. Deze naam is echter misleidend, want het gaat hier niet om planken die al eerder zijn gebruikt. De planken hebben alleen een behandeling ondergaan, waardoor ze een stijlvolle grijs tot bruine kleur hebben gekregen. Hierdoor lijkt het alsof het steigerhout een historie heeft. Je hoeft dus geen echte oude planken te bestellen voor jouw project en het risico te lopen dat het hout rot is of dat er nog spijkers of schroeven zijn achtergebleven in het hout. De ‘namaak oude planken’ van De Jong Hout & Staalhandel zijn fijnbezaagd en eenvoudig op te schuren, zodat je er gemakkelijk mee kunt werken.
Tip voor outdoor projecten: Douglas hout
Eén van de beste producten voor als je buitenshuis gaat klussen met hout, is Douglas hout. Ook dit hout is beschikbaar in de formaten van steigerplanken. Doordat dit hout zelfs onbehandeld jarenlang meegaat, verdient het de voorkeur boven het reguliere vuren steigerhout. Typisch aan Douglas hout is de warme roze en bruine kleur. Het ziet er ook onbewerkt heel sfeervol uit. Je kunt dit hout bij De Jong Hout & Staalhandel bestellen. Je maak er bijvoorbeeld tuinafscheidingen, schuttingen of meubels van voor in de tuin. Of wat dacht je van een mooie picknicktafel of misschien wel een buitenkeuken? Het is allemaal mogelijk.
De trend van het moment: zwart hout
Hoewel veel mensen houden van de warme en natuurlijke uitstraling van bruin hout, zijn het de laatste jaren echter de zwarte houten planken die uit de schappen vliegen. Dat komt omdat zwart sinds kort een echte trendkleur is geworden als het gaat om woonstijlen. Er wordt bijvoorbeeld veel gebruikgemaakt van zwart hout als gevelbekleding. De combinatie van zowel een strakke look als een warme uitstraling spreekt veel mensen aan. Daarnaast kunnen meubels van zwart steigerhout ook ware eyecatchers zijn voor op je terras. Of misschien wil je wel een zwarte schutting bouwen. Ook daarvoor kun je steigerhouten planken in het zwart gebruiken. Een andere leuke tip is om stoere bloembakken van zwart hout te maken.
Vergeet niet om de nodige accessoires te bestellen
Wanneer je met steigerhout gaat werken, dan komt het eindresultaat nog beter tot zijn recht met het juiste beslag. Denk daarom ook aan deze details. Wat heb je nodig? Scharnieren, handgrepen, een kruisheng, je bestelt het allemaal bij De Jong Hout & Staalhandel. Wat tegenwoordig ook heel populair is, zijn steigerhouten loftdeuren. Vergeet in dat geval niet om speciaal loftdeur schuifdeurbeslag uit te kiezen. Voor je steigerhouten meubels heb je mogelijk ook buiskoppelingen nodig. Daarnaast heb je ook schroeven en montagekits van de beste kwaliteit nodig. Hoewel steigerplanken lang meegaan, heb je er nog meer plezier van als je ze behandelt met steigerhoutbeits. Hiermee maak je het hout waterafstotend. Doordat de beits transparant is, blijf je gewoon de mooie houtnerf zien. Het doet dus niets af aan de ‘look & feel’ van jouw klusproject.
Waar kan ik steigerplanken bestellen?
Steigerhout kun je heel eenvoudig online kopen bij De Jong Hout & Staalhandel. Wij leveren zowel aan professionals als aan particulieren tegen vaste en voordelige bezorgkosten. Je kunt bij het plaatsen van je bestelling meteen zien of jouw producten op voorraad zijn en wat de levertijd bedraagt. Doorgaans is dat tussen de 1 en 6 werkdagen. Je kunt ook online een bestelling plaatsen en deze vervolgens zelf op komen halen. Selecteer een gewenst afhaalmoment en dan zorgen wij ervoor dat het steigerhout klaarligt in ons magazijn.
Veelgestelde vragen over steigerhout
Waarom steigerhout kopen bij De Jong Handelsonderneming?
Steigerhout kopen bij De Jong Handelsonderneming brengt veel voordelen met zich mee. Zo kunnen wij je verzekeren dat wij alleen topkwaliteit verkopen tegen gunstige prijzen. Eenmaal besteld heb je jouw steigerhout snel in huis, zodat je vrijwel direct aan de slag kunt gaan.
Hoe lang gaat steigerhout mee?
Onbehandeld steigerhout heeft een levensduur van 5 tot 10 jaar. Mocht je de duurzaamheid willen verlengen is dit mogelijk door het hout te behandelen met beits. Hierdoor zullen vocht en viezigheid niet in het hout trekken, waardoor het langer mooi blijft.
Wat zijn de eigenschappen van steigerhout?
Steigerhout wordt doorgaans vervaardigd van vurenhout en werd vroeger voornamelijk gebruikt in de bouw. Het hout is duurzaam, robuust, massief en eenvoudig in gebruik. Hiernaast kan je rekenen op een unieke uitstraling die je niet bij veel houtsoorten terugziet.
Waar gebruik je steigerhout voor?
Steigerhout is eenvoudig in gebruik en geschikt voor verschillende toepassingen. Maak er bijvoorbeeld mooie meubels van of gebruik het hout voor het aanleggen van vlonders, schuttingen of bekistingen.