Steigerhout is een uitstekende keuze voor als je op zoek bent naar een duurzaam, veelzijdig en esthetisch aantrekkelijk materiaal voor verschillende bouwprojecten. Met de diverse mogelijkheden die wij aanbieden, is er voor elke klus een passende optie te vinden.

Wat is steigerhout?

Steigerhout is een type hout dat oorspronkelijk gebruikt werd in de bouwsector als loopplanken op de steigers, vandaar de naam. Het is meestal vervaardigd uit vurenhout. Dat is een soort naaldhout, maar het kan ook afkomstig zijn van andere houtsoorten zoals Douglas. Door de blootstelling aan verschillende weersomstandigheden krijgt het hout een karakteristieke, doorleefde uitstraling. Dit maakt het erg populair voor zowel binnen- als buitendecoratie en meubilair.

De voordelen van steigerhout

Steigerplanken bieden meerdere voordelen, waardoor het een populaire keuze is voor professionele ontwerpers als doe-het-zelvers.

- Duurzaam en sterk: het is gemaakt om zware belasting te weerstaan en kan daardoor dus jarenlang mee, zelfs in ruwe buiten- en weersomstandigheden. Het hout is van nature sterk en duurzaam, wat het ideaal maakt voor het creëren van meubels en andere constructies die bestand moeten zijn tegen slijtage.

- Unieke uitstraling: de unieke en doorleefde look van het hout geeft karakter aan elke ruimte. De natuurlijke patina en de eventuele aanwezige gebruikssporen voegen een authentiek en rustiek element toe aan de ontwerpen.

- Milieuvriendelijk: het wordt vaak opnieuw gebruikt, gezien de uitstraling van het hout. Door gebruikt steigerhout een nieuw leven te geven, wordt de vraag naar nieuw hout verminderd. Dit draagt natuurlijk bij aan de bescherming van bossen en het verminderen van afval.

- Kostenefficiënt: in vergelijking met andere houtsoorten kan het hout een kosteneffectieve keuze zijn, vooral als je kiest voor gebruikte steigerplanken. Het biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

- Makkelijk te bewerken: het hout is relatief zacht, waardoor het makkelijker te bewerken is dan veel andere houtsoorten. Dit maakt het een populaire keuze voor doe-het-zelfprojecten, zelfs voor mensen met beperkte ervaring in houtbewerking.

Toepassingen van steigerhout

Steigerhout is veelzijdig en kan voor verschillende projecten worden gebruikt: van meubels zoals tafels, bedden en kasten tot aan de bouw van terrassen, gevelbekleding en decoratieve projecten. De robuuste uitstraling maakt het perfect voor zowel binnen- als buitengebruik. Het kan gemakkelijk worden bewerkt en op maat gemaakt worden voor specifieke projecten.

Benodigdheden klussen met steigerhout

Wanneer je met steigerplanken gaat werken, dan komt het eindresultaat nog beter tot zijn recht met het juiste beslag. Denk daarom ook aan deze details. Wat heb je nodig? Scharnieren, handgrepen, een kruisheng en bevestigingsmateriaal je bestelt het allemaal bij De Jong Hout & Staalhandel. Wat tegenwoordig ook heel populair is, zijn steigerhouten loftdeuren. Vergeet in dat geval niet om een speciaal loftdeur of schuifdeurbeslag uit te kiezen. Voor je steigerhouten meubels heb je mogelijk ook steigerbuizen en buiskoppelingen nodig. Daarnaast heb je ook schroeven en montagekits van de beste kwaliteit nodig. Hoewel steigerplanken lang meegaan, heb je er nog meer plezier van als je ze behandelt met steigerhoutbeits. Hiermee maak je het hout waterafstotend. Doordat de beits transparant is, blijf je gewoon de mooie houtnerf zien. Het doet dus niets af aan de ‘look & feel’ van jouw klusproject.

Steigerhout kopen bij De Jong Hout & Staalhandel

In ons assortiment vind je verschillende soorten en afmetingen. Hierdoor is er voor elk bouwproject een passende optie van deze houtsoort. Onze (Douglas) steigerplanken zijn bijvoorbeeld ideaal voor het maken van meubels of decoraties. Hiervoor kunnen ook de zwarte steigerplanken gebruikt worden. Deze zorgen voor een moderne look. Op zoek naar goedkoop steigerhout met een doorleefde look voor meer karakter? Bekijk de gebruikte planken.

Steigerhout bestellen? Dat kan eenvoudig via onze website. Hier vind je eventueel ook het steigerhout in de aanbieding. Wil je meer weten over onze producten of heb je andere vragen? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem gerust contact op met onze deskundige klantenservice.

Veelgestelde vragen over steigerhout

Waarom steigerhout kopen bij De Jong Handelsonderneming?

Steigerhout kopen bij De Jong Handelsonderneming brengt veel voordelen met zich mee. Zo kunnen wij je verzekeren dat wij alleen topkwaliteit verkopen tegen gunstige prijzen. Eenmaal besteld heb je jouw steigerhout snel in huis, zodat je vrijwel direct aan de slag kunt gaan.

Hoe lang gaat steigerhout mee?

Onbehandeld steigerhout heeft een levensduur van 5 tot 10 jaar. Mocht je de duurzaamheid willen verlengen is dit mogelijk door het hout te behandelen met beits. Hierdoor zullen vocht en viezigheid niet in het hout trekken, waardoor het langer mooi blijft.

Wat zijn de eigenschappen van steigerhout?

Steigerhout wordt doorgaans vervaardigd van vurenhout en werd vroeger voornamelijk gebruikt in de bouw. Het hout is duurzaam, robuust, massief en eenvoudig in gebruik. Hiernaast kan je rekenen op een unieke uitstraling die je niet bij veel houtsoorten terugziet.

Waar gebruik je steigerhout voor?

Steigerhout is eenvoudig in gebruik en geschikt voor verschillende toepassingen. Maak er bijvoorbeeld mooie meubels van of gebruik het hout voor het aanleggen van vlonders, schuttingen of bekistingen.