Douglas balken

Filters
18 ProductenPagina 1 van 1

Douglas balken zijn de ideale steunpilaren voor jouw bouwproject. Douglas hout behoort tot de bekendste en populairste soorten Europees hardhout. Bovendien is dit materiaal ontzettend sfeervol en het zal je tuin daarom extra veel karakter geven. Je kunt de Douglas balken gebruiken voor veranda’s, overkappingen, een carport, schuur of prieeltje. Maar ook binnenshuis zijn balken van Douglas hout uitstekend.

Douglas balken: de grootste voordelen 

Het is niet voor niets dat Douglas hout erg populair is, de Douglas balken bieden dan ook vele voordelen. Om te beginnen met het duurzame aspect, Douglas balken gaan lang mee en ons hout is afkomstig uit duurzaam gekapte bossen. De balken gaan dus van zichzelf al lang mee, maar door het goed te behandelen kun je de levensduur nog verder rekken. Die behandeling is erg eenvoudig en dus ook maar een kleine moeite. Het afzagen van de balken is ook relatief makkelijk, dus ook als je geen enorm ervaren klusser bent kun je er waarschijnlijk prima mee overweg.

Diverse afmetingen

Bij De Jong Hout & Staalhandel vind je Douglas balken met uiteenlopende afmetingen. Heb je balken nodig voor gordingen, als draagbalken of als randbalken? Dan kun je meestal het beste vooruit met balken van 5 x 15 cm. Voor algemene timmerklussen en wanden gebruiken de meeste klussers balken van 4,5 x 7 cm. Je kunt deze balken gemakkelijk online bestellen. Tijdens het bestelproces geef je vervolgens de gewenste lengte op, bijvoorbeeld 300 cm, 400 cm of 500 cm. Deze balken worden bovendien vers en fijnbezaagd geleverd. Je kunt de balken combineren met Douglas planken, palen, rabatdelen, vellingdelen, vlonderplanken of tuindeuren. Kortom, hier vind je alles om van jouw constructie een succes te maken.

De beschikbare afmetingen:
- 2,1 x 4,5 cm
- 4 x 6,5 cm
- 4 x 9 cm
- 5 x 5 cm
- 5 x 7,5 cm
- 5 x 10 cm
- 5 x 15 cm
- 6 x 14 cm
- 6,5 x 19 cm
- 7 x 15 cm
- 7,5 x 17,5 cm

Varianten

De Douglas balken komen er niet alleen in verschillende afmetingen, maar ook in verschillende varianten. Zo heb je de mogelijkheid om de balken onbehandeld te bestellen, maar kun je er ook voor kiezen om een geïmpregneerde of geschaafde variant te kopen. Bovendien zit er nog een verschil in de typen balken, zo heb je naast de Douglas balk ook Douglas regels, dit zijn wat dunnere balken die gebruikt worden om de constructie te ondersteunen. Heb je tot slot liever zwarte balken? Die vind je ook gewoon in ons assortiment! Douglas hout is bovendien ook gemakkelijk te beitsen in een andere kleur.

Douglas balk geschaafd

Geen zin om zelf de balken nog op te schuren voor je ze in gebruik neemt? Ga dan voor de geschaafde Douglas balken. Wij hebben het voorwerk dan al voor je gedaan en je kunt er gelijk mee aan de slag. Een ander groot voordeel hiervan is dat je de balken gerust aan kunt pakken met blote handen, zonder bang te hoeven zijn voor splinters.

Hoe behandel en onderhoud je Douglas balken?

We benadrukten hierboven al de uitstekende duurzaamheid van Douglas balken. Zowel de balken als de planken en palen gaan onbehandeld minimaal 10 tot 15 jaar mee. Houd er rekening mee dat het hout met de tijd gaat vergrijzen. Dit zorgt uiteindelijk voor een mooie grijze egale kleur. Je onderhoudt de balken dan eenvoudig door ze jaarlijks even schoon te borstelen. Wil je het vergrijzen liever voorkomen en wil je de originele houtkleur behouden? Dan is het een goed idee om het hout te behandelen met een transparante beits. Je blijft dan wel gewoon de mooie nerfstructuur van het hout zien. Bovendien blijft het hout hiermee tot wel 10 jaar lang onderhoudsvrij.

Tips voor het klussen met Douglas balken

We wijzen je hier graag op enkele aandachtspunten voor als je gaat klussen met Douglas balken. Houd er op de eerste plaats rekening mee dat het een grove houtsoort is die over een grove houtdraad beschikt. Dit houdt in de praktijk in dat het hout kan kromtrekken. We zien dit vooral bij de kleinere en dunnere kopmaten en langere lengtes. Je kunt dit zo veel mogelijk beperken, door na het ontvangen van je bestelling, de balken zo snel mogelijk te verwerken. Zorg er ook voor dat Douglas balken niet te veel zonlicht vangen. De kleur kan door de zon iets veranderen, maar dit zal na het verwerken van het hout gauw weer bijtrekken. Let er overigens ook op dat ruw en vers gezaagd hout splinters kan hebben.

Verschil balken en regels

Je vindt bij ons zowel Douglas balken als Douglas regels. Het verschil hiertussen is dat de regels smaller zijn. Die worden dan ook voornamelijk gebruikt ter ondersteuning van je bouwwerk. Denk aan de funderingen van een vlonder of als dakoverspanner bij een veranda of overkapping. De balken zijn daarentegen ook te gebruiken als drager. Maak je een volledige constructie van Douglas hout, dan heb je zeker ook regels nodig.

Douglas balken bestellen

Goede en goedkope Douglas balken bestel je eenvoudig via onze webshop. We leveren alle materialen thuis bij je af met onze eigen bezorgdienst. Wil je toch liever zelf alles ophalen in Achterberg bij Rhenen? Dat kan ook! De Douglas balken worden voor je klaargezet en je kunt op afspraak je bestelling komen ophalen.