Douglas hout is al jarenlang enorm populair, omdat het zo veelzijdig in te zetten is. Denk bijvoorbeeld aan duurzame tuinafscheidingen, overkappingen of andere sfeervolle objecten voor in je tuin. Het spreekt dan ook voor zich dat dit houtsoort niet in het assortiment van De Jong Hout & Staalhandel mag ontbreken. Ons hout is van de hoogst mogelijke kwaliteit en daarnaast kunnen we je altijd gunstige prijzen en leveringstijden garanderen.

Wat is Douglas hout?

Dit hout is afkomstig van de Douglasspar. Deze boom groeit voornamelijk in Noordwest-Europa en Noord-Amerika. Douglas hout kan buiten en binnen toegepast worden. Hierdoor is het een veelzijdige keuze.

Het hout heeft een warme, roodachtige kleur die over de tijd verandert naar een zilvergrijze tint wanneer het aan de buitenlucht wordt blootgesteld. Dit natuurlijke verouderingsproces geeft het hout een natuurlijk uiterlijk. Hierdoor past het goed in verschillende tuinontwerpen en architectuur.

De levensduur van Douglas hout

Goedkoop Douglas hout: er wordt vaak gedacht dat door de lage prijs van Douglas hout, dit houtsoort niet lang mee gaat. Douglas hout is juist duurzaam en heeft een lange levensduur: zo’n 10 tot 15 jaar. Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kan genieten van dit houtsoort, is het verstandig om het hout goed te behandelen. Dit is met name aan te raden als je het buitenshuis gebruikt. Regen, wind, zon en andere weersomstandigheden hebben namelijk invloed op de kwaliteit en de kleur van het hout als je het niet goed behandelt. We hebben de juiste producten in huis om Douglas hout te behandelen.

De eigenschappen en voordelen van Douglas hout

Naast de duurzaamheid en de esthetische waarde, is het hout ook relatief makkelijk te bewerken. Dit maakt het een favoriet onder professionals en doe-het-zelvers. Daarnaast is het een ecologisch verantwoorde keuze, aangezien de Douglasspar snel groeit en het hout een lagere CO2-voetafdruk heeft dan veel andere houtsoorten.

Toepassingen van Douglas hout

Ieder project dat je in gedachten hebt, valt in principe te realiseren met dit houtsoort. Je eindproduct gaat bovendien lang mee, dankzij de levensduur en stevigheid van het hout. Het hout van de Douglasspar is eenvoudig te bewerken, waardoor je tegen weinig problemen zal aanlopen tijdens het bouwproces.

Het is ideaal voor diverse buitentoepassingen. Denk aan tuinmeubelen, pergola's, schuttingen, terrassen en zelfs complete bijgebouwen zoals een overkapping van Douglas hout. Door de duurzaamheid van het product is het hout geschikt voor gebruik in de buitenlucht.

Douglas hout: waar moet je rekening mee houden?

Douglas hout is een uniek houtsoort en brengt vanzelfsprekend unieke aspecten met zich mee. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zodat je precies weet hoe je met dit hout aan de slag moet gaan.

- Het hout kan kopscheuren bevatten. Douglas hout scheurt van nature snel bij het drogen. Ons Zweeds Rabat en bewerkt Douglas wordt gedroogd voordat het bewerkt wordt.
- Het vers gezaagde hout kan splinters en stukjes wankant bevatten.
- De grofheid van dit houtsoort zorgt ervoor dat het hout kan torderen of kromtrekken. Dit komt vooral voor bij kleinere en dunnere kopmaten of bij lange lengtes. Verwerk het hout snel om dit te voorkomen.
- Het kan harsplekken en noesten bevatten die los kunnen laten.
- Het hout wordt gezaagd uit stammen. Het kan zijn dat het hout niet helemaal haaks is afgekort.

Het aanbod van De Jong Hout & Staalhandel

Bij ons kun je terecht voor een breed scala aan producten van Douglas hout. Hieronder sommen we de belangrijkste producten op, maar kijk ook zeker even verder op deze pagina.

- Zweeds Rabat: de bekende overlappende planken, die je ongetwijfeld wel eens hebt gezien heten Zweeds Rabat. Ze worden vaak gebruikt voor schuttingen, gevelbekleding, veranda’s en overkappingen. In onze webshop vind je niet alleen Zweeds Rabat van Douglas hout, maar ook van vurenhout. Wil je zwarte planken? Die kun je bij ons ook vinden.
- Douglas palen: vanwege de stevigheid van het hout wordt het ook veel voor palen gebruikt. Wil je bijvoorbeeld je eigen overkapping of veranda bouwen? Dan wil je die ondersteunen met stevige palen en Douglas hout is daar perfect voor. Ook voor schuttingen worden deze palen vaak gebruikt.
- Douglas balken: ook voor de constructie van houten bouwwerken voor in je tuin ben je bij ons aan het juiste adres. Je vindt stevige balken in diverse afmetingen en uitvoeringen. Zo heb je voor de balken ook de optie om voor zwart te gaan en kun je kiezen voor geïmpregneerd hout.
- Douglas planken: de planken zijn ideaal om je schutting mee te maken. Ook voor meubels worden deze planken vaak gebruikt. Wil je dus een mooie loungeset maken of een handig bankje voor in je tuin? Dan bestel je je planken eenvoudig via onze website.

Naast bovenstaande producten hebben we nog meer opties. Met ons totale Douglas assortiment heb je niet alleen genoeg hout, maar ook materialen en hulpmiddelen om het te plaatsen en te onderhouden.

- Geschaafd Douglas hout
- Zwart Douglas hout
- Douglas gevelbekleding
- Douglas dakbeschot
- Douglas deuren
- Douglas ramen
- Verandahekken
- Douglas Louvre
- Toebehoren en onderhoudsmiddelen

Douglas hout kopen bij De Jong Hout & Staalhandel

Op zoek naar Douglas hout van goede kwaliteit? In ons assortiment onbehandeld Douglas hout vind je verschillende mogelijkheden en afmetingen. Hierdoor is er voor elk bouwproject een passend formaat van dit houtsoort. We beschikken over een ruime voorraad en betrouwbare levering met tijdsindicatie.

Eenvoudig Douglas hout bestellen? Dat kan via onze website. Maak een keuze uit de diverse soorten en afmetingen die wij aanbieden. Bekijk de productinformatie voor eventuele vragen over het desbetreffende artikel. Wil je nog meer te weten komen over het Douglas hout? Lees dan onze blog!

Veelgestelde vragen over Douglas hout

Waarom Douglas hout kopen bij De Jong Handelsonderneming?

Douglas hout kopen bij De Jong Handelsonderneming staat garant voor hout van de hoogste mogelijke kwaliteit. In combinatie met onze gunstige prijzen en levertijden kan je binnen no-time aan de slag met het realiseren van jouw projecten.

Hoe lang gaat Douglas hout mee?

Douglas hout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het hout onbehandeld wel 10 tot 15 jaar lang mee kan gaan. Wanneer je ervoor kiest om het hout te behandelen kan je de levensduur verlengen tot meer dan 20 jaar.

Wat zijn de eigenschappen van Douglas hout?

Douglas hout staat bekend als één van de meest harde Europese naaldhoutsoorten en zal tijdens het drogen nog harder worden. Het beschikt over een fijne tot matige nerf en is eenvoudig te bewerken. Houdt er wel rekening mee dat onbehandeld Douglas hout na verloop van tijd zal vergrijzen. Dit is te voorkomen door het hout te impregneren.

Waar gebruik je Douglas hout voor?

Met Douglas hout is het in principe mogelijk om ieder (houten) project wat je in gedachte hebt te realiseren. De eenvoudige bewerkbaarheid, de duurzaamheid en de prachtige uitstraling zorgen ervoor dat deze houtsoort een absolute aanrader is voor iedereen die met hout aan de slag wilt gaan.