Plaatmateriaal wordt gebruikt in allerlei bouwprojecten voor het afwerken van muren, gevels en daken en eventueel als onderliggend constructiemateriaal. Het gaat doorgaans om grote, rechthoekige platen. Er bestaan diverse soorten platen, die allemaal voor specifieke toepassingen worden gebruikt. Zo bestaat er onder meer verschil tussen platen voor binnen en buiten. Om je te helpen met het kiezen van de beste platen voor jouw klus, lichten we hier de meest gebruikte soorten platen voor je uit!
Wanneer kies je voor OSB-constructieplaten?
Een van het meest veelzijdige plaatmateriaal is OSB. De OSB plaat bestaat uit meerdere lagen van grove houtspaanders. Deze spaanders zijn onderling met lijm aan elkaar verbonden. Karakteristiek aan deze platen is, dat ze erg sterk zijn, maar tegelijkertijd ook licht en duurzaam. Daarom worden ze veel toegepast in constructies voor zowel muren als vloeren, daken en in de houtskeletbouw. Ook voor licht vochtige ruimtes zijn deze platen geschikt. Een bijkomend voordeel is dat deze platen relatief voordelig zijn. Let er bij het kiezen van een OSB plaat wel op dat je alleen de beste kwaliteit kiest. Dit zijn de klasse 3 OSB-constructieplaten.
Wat wordt er bedoeld met underlayment?
Underlayment zijn basisplaten die voornamelijk gebruikt worden bij de constructie van wanden, vloeren en daken. Deze platen worden ook wel multiplexplaten genoemd, omdat ze uit meerdere lagen houtfineer bestaan. Het zijn grote, sterke en platte platen die een goede basis dienen en van waaruit men wanden, vloeren of daken verder kan afwerken of aftimmeren. Kenmerkend voor underlayment is dat ze aan de ene zijde een groef hebben en aan de andere zijde een mes. Dit zorgt ervoor dat ze perfect aansluiten. Met dit plaatmateriaal kun je in no-time een groot oppervlak dichten. Deze platen zijn tegenwoordig niet alleen geliefd als constructieplaat, maar ze worden ook steeds vaker gebruikt voor trendy meubels.
Betonplex: wat is dat?
Is het voor jouw bouwproject nodig om beton te storten? Dan heb je een supersterke bekisting nodig, want je wilt niet dat het beton tijdens het drogen in de bekisting aan het materiaal gaat hechten. In dat geval kun je rekenen op de unieke eigenschappen van betonplex als het ideale plaatmateriaal. Nadat het beton is uitgehard, kun je de betonplex platen probleemloos weghalen. Je kunt ze bovendien meerdere keren gebruiken. Dit plaatmateriaal is opgebouwd uit diverse lagen hout en is afgewerkt met een kras- en slagvaste fenolharscoating. Behalve dat ze gebruikt worden bij betonbekisting, worden ze ook gebruikt voor dierenhokken, wanden en voor vloeren van specifieke bedrijfswagens, aanhangwagens en paardentrailers. Er bestaan diverse maten en soorten betonplex platen, waaronder berken en populieren betonplex. Let op: om deze platen buiten toe te passen is het altijd nodig om ze te behandelen. De experts van De Jong Hout & Staalhandel kunnen je hier alles over vertellen.
Wanneer is spaanplaat het beste plaatmateriaal?
Ben je op zoek naar goedkoop plaatmateriaal voor binnen? Dan is spaanplaat mogelijk wat je zoekt. Deze platen bestaan uit zaagsel (houtspaanders) met een bindmiddel, in de meeste gevallen gaat het dan om kunsthars. De houtspaanders kunnen afkomstig zijn van zowel bomen als van houtachtige planten. Het zijn hele lichte platen, die je onder meer gemakkelijk in meubels kunt verwerken. Denk aan kasten, bureaubladen, werkbladen en ook in ledikanten. Daarnaast zijn spaanplaten ook populair plaatmateriaal voor zelfgemaakte schuifdeuren. Een andere handige toepassing is het egaliseren van de vloer met spaanplaat voor onder laminaat of tapijt. Let op: gebruik deze platen alleen binnen, want ze zijn gevoelig voor vocht. Voor toepassingen in vochtige ruimtes binnen, bestaan er speciale vochtwerende spaanplaten.
Bestel hier gemakkelijk constructieplaten online?
Heb je plaatmaterialen nodig voor jouw bouwwerkzaamheden, interieurbouw, betonbekistingen of voor het vervaardigen van meubels? Neem dan hier meteen een kijkje in het online assortiment van De Jong Hout & Staalhandel. Hier vind je ongetwijfeld wat je nodig hebt. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op voor meer informatie. Daarnaast kun je meteen online jouw bestelling plaatsen, zodat je binnen enkele dagen al het nodige plaatmateriaal binnen hebt!