Tuinhout is het ideale materiaal om je tuin een upgrade te geven. Misschien wil je zelf een schutting bouwen voor meer privacy. Andere projectjes waarmee je je tuin meer uitstraling geeft met tuinhout, zijn bijvoorbeeld het bouwen van een pergola, een gezellige overkapping, een vlonderterras of een houten buitenkeuken! We geven je hier tips voor klussen met tuinhout!

Veelzijdige toepassing tuinhout

Tuinhout is geen speciaal houtsoort, maar wordt binnen de houtbouw gebruikt als verzamelnaam voor alle soorten hout die geschikt zijn voor toepassingen in de tuin. Het is belangrijk om hiervoor zorgvuldig het juiste tuinhout te selecteren, want je wil wel lang plezier hebben van je nieuwe houten bouwwerk. Het hout moet daarom bestand zijn tegen de sterk wisselende weersomstandigheden in ons land. Je wilt niet dat na de lange natte en koude maanden jouw mooie constructie rot of beschadigd is. Houtsoorten die onder tuinhout vallen zijn: hardhout en geïmpregneerd hout.

Duurzaamheid hout tuin

Als je met tuinhout in de weer wilt, dan is het belangrijk om naar de duurzaamheidsklasse te kijken. De EU heeft namelijk een duurzaamheidsbepaling opgesteld voor hout dat buitenshuis wordt gebruikt. We kunnen 5 duurzaamheidsklassen onderscheiden. Zo valt hardhout, zoals Azobé en Kapur hout, bijvoorbeeld onder de duurzaamheidsklasse 1. Dit hout gaat minimaal 15 jaar mee en bij goed onderhoud tot wel 25 jaar.

Gebruik je liever ander tuinhout, dan zijn vuren en grenen ook goede opties. Deze houtsoorten moeten wel eerst geïmpregneerd zijn. Dit betekent dat ze behandeld zijn met een hars of een lak, waardoor ze beter bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Dit geïmpregneerd hout voor de tuin valt onder de duurzaamheidsklasse 3 en gaat tussen de 10 en 15 jaar mee. Wat tegenwoordig ook populair is als tuinhout is Douglas hout (duurzaamheidsklasse 3). Ook onbehandeld gaat het jarenlang mee.

Combinatie gewicht en tuinhout

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen als je tuinhout wilt bestellen, is hoe zwaar en stevig je constructie moet zijn. Voor een grote overkapping heb je een duurzamere houtsoort nodig dan voor een eenvoudige pergola. Moet jouw houten constructie zo stevig mogelijk zijn, dan ontkom je er niet aan om voor hardhout te kiezen, bijvoorbeeld Azobé. Dit behoort tot de duurzaamste en hardste houtsoorten wereldwijd. In de webshop van De Jong Hout & Staalhandel tref je onder meer hardhouten palen aan. Deze zijn perfect opgewassen tegen langdurige natte en koude weersomstandigheden. Ook voor vlonders die veel te lijden hebben van weersinvloeden, kan het slim zijn om voor hardhout te kiezen.

Schutting van hout tuin

Voor een schutting kun je bijvoorbeeld ook hardhout gebruiken als tuinhout. Echter zijn andere voordeligere houtsoorten, zoals geïmpregneerd hout of Douglas hout, ook uitstekend geschikt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor geïmpregneerde schuttingpalen en -planken van grenen of vuren. Voor een strakke dichte schutting zijn planken van Zweeds Rabat ideaal. Deze planken kun je mooi overlappend monteren. Wat helemaal trendy is, is Zweeds rabat met een zwarte coating. Iets voor jou? Vergeet niet om bij het bouwen van een schutting paalhouders te bestellen in de webshop, zodat je meteen alles in huis hebt voor jouw klus.

Potdekselplanken van tuinhout

Als er iets mooi is om je tuin meer sfeer mee te geven, dan zijn het wel potdekselplanken vervaardigd van Douglas tuinhout. Deze planken zijn bedoeld om overlappend te monteren. Dat ziet er niet alleen mooi en nostalgisch uit, maar het is ook goed voor de afwatering. Bovendien zorgt het potdekselen van een schutting ervoor dat je geen doorkijk hebt en je van optimale privacy in je tuin kunt genieten. Heb je een lelijk schuurtje in de tuin? Ook dan bieden potdekselplanken van tuinhout uitkomst. In het aanbod aan tuinhout van De Jong Hout & Staalhandel vind je onder meer mooie zwarte geïmpregneerde potdekselplanken. Door de schuur te bekleden met deze planken, tover je ineens een waar chalet tevoorschijn. Een prachtig gezicht.

Tuin hout kopen bij De Jong Hout & Staalhandel

Tuin hout kopen doe je natuurlijk bij de beste leverancier voor zowel consument als voor bedrijven: De Jong Hout & Staalhandel! Als je een bestelling plaatst dan kun je deze de volgende werkdag al ophalen bij ons magazijn in Achterberg, lekker centraal in Nederland dus! Liever laten bezorgen? Dat kun je binnen 1 week je gewenste producten verwachten. Ook geniet je bij ons van staffelkorting: hoe meer je koopt, hoe meer korting. En wie wil dat nu niet? Wil je meer weten over dit product of heb je andere vragen, bijvoorbeeld over onze service? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem gerust contact op met onze deskundige klantenservice Onze medewerkers staan iedere dag graag weer voor je klaar! Wij krijgen een 9,1 van onze voorgaande klanten, dus waar wacht je nog op! Ervaar nu zelf de kwaliteit en service van De Jong Hout & Staalhandel!