Tuinhout is het ideale materiaal om je tuin een upgrade te geven. Misschien wil je zelf een schutting bouwen voor meer privacy? Andere projectjes waarmee je je tuin meer uitstraling geeft, zijn bijvoorbeeld het bouwen van een pergola, een gezellige overkapping, een vlonderterras of een houten buitenkeuken! We geven je hier tips voor klussen met hout in de tuin.

Is tuinhout een speciale houtsoort?

Nee, het begrip ‘tuinhout’ gebruiken we binnen de houtbouw als verzamelnaam voor alle soorten hout die geschikt zijn voor toepassingen in de tuin. Het is belangrijk om hiervoor zorgvuldig het juiste hout te selecteren, want je wil wel lang plezier hebben van je nieuwe houten bouwwerk. Het hout moet daarom bestand zijn tegen de sterk wisselende weersomstandigheden in ons land. Je wilt niet dat na de lange natte en koude maanden jouw mooie constructie rot of beschadigd is. Houtsoorten die onder tuinhout vallen zijn: hardhout en geïmpregneerd hout.

Tip: let op de duurzaamheidsklasse

Als je met tuinhout in de weer wilt, dan is het belangrijk om naar de duurzaamheidsklasse te kijken. De EU heeft namelijk een duurzaamheidsbepaling opgesteld voor hout dat buitenshuis wordt gebruikt. We kunnen 5 duurzaamheidsklassen onderscheiden. Zo valt hardhout, zoals Azobé en Kapur hout, bijvoorbeeld onder de duurzaamheidsklasse 1. Dit hout gaat minimaal 15 jaar mee en bij goed onderhoud tot wel 25 jaar.

Gebruik je liever een andere houtsoort, dan zijn vuren en grenen ook goede opties. Deze houtsoorten moeten wel eerst geïmpregneerd zijn. Dit betekent dat ze behandeld zijn met een hars of een lak, waardoor ze beter bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Dit geïmpregneerd hout valt onder de duurzaamheidsklasse 3 en gaat tussen de 10 en 15 jaar mee. Wat tegenwoordig ook populair is als tuinhout is Douglas hout (duurzaamheidsklasse 3). Ook onbehandeld gaat het jarenlang mee.

Hoe zwaar wordt je constructie?

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen als je tuinhout wilt bestellen, is hoe zwaar en stevig je constructie moet zijn. Voor een grote overkapping heb je een duurzamere houtsoort nodig dan voor een eenvoudige pergola. Moet jouw houten constructie zo stevig mogelijk zijn, dan ontkom je er niet aan om voor hardhout te kiezen, bijvoorbeeld Azobé. Dit behoort tot de duurzaamste en hardste houtsoorten wereldwijd. In de webshop van De Jong Hout & Staalhandel tref je onder meer hardhouten palen aan. Deze zijn perfect opgewassen tegen langdurige natte en koude weersomstandigheden. Ook voor vlonders die veel te lijden hebben van weersinvloeden, kan het slim zijn om voor hardhout te kiezen.

Tips voor de beste houtsoorten voor een schutting

Voor een schutting kun je bijvoorbeeld ook hardhout gebruiken als tuinhout. Echter zijn andere voordeligere houtsoorten, zoals geïmpregneerd hout of Douglas hout, ook uitstekend geschikt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor geïmpregneerde schuttingpalen en -planken van grenen of vuren. Voor een strakke dichte schutting zijn planken van Zweeds rabat ideaal. Deze planken kun je mooi overlappend monteren. Wat helemaal trendy is, is Zweeds rabat met een zwarte coating. Iets voor jou? Vergeet niet om bij het bouwen van een schutting paalhouders te bestellen in de webshop, zodat je meteen alles in huis hebt voor jouw klus.

Denk ook eens aan potdekselplanken!

Als er iets mooi is om je tuin meer sfeer mee te geven, dan zijn het wel potdekselplanken vervaardigd van Douglas hout. Deze planken zijn bedoeld om overlappend te monteren. Dat ziet er niet alleen mooi en nostalgisch uit, maar het is ook goed voor de afwatering. Bovendien zorgt het potdekselen van een schutting ervoor dat je geen doorkijk hebt en je van optimale privacy in je tuin kunt genieten. Heb je een lelijk schuurtje in de tuin? Ook dan bieden potdekselplanken uitkomst. In het aanbod aan tuinhout van De Jong Hout & Staalhandel vind je onder meer mooie zwarte geïmpregneerde potdekselplanken. Door de schuur te bekleden met deze planken, tover je ineens een waar chalet tevoorschijn. Een prachtig gezicht.

Stel je vragen aan onze medewerkers of plaats je bestelling direct

Wil je meer weten over het bovenstaande hout uit ons assortiment of heb je andere belangrijke vragen? Twijfel dan zeker niet om contact op te nemen met onze deskundige klantenservice. Onze medewerkers staan iedere dag opnieuw voor je klaar en helpen je graag verder met alle informatie over het tuinhout uit ons assortiment dat je nodig hebt.