Heb je een wapeningskorf nodig voor een bouwproject? Dan hoef je niet langs allerlei bouwmarkten te reizen om te vinden wat je zoekt. Het is ook gewoon mogelijk om alle materialen gemakkelijk online te bestellen. We helpen je hier graag om jouw project goed voor te bereiden en om ervoor te zorgen dat je alles op voorraad hebt om aan de slag te gaan. We vertellen je hier meer over het hoe en wat van wapeningskorven.

Wanneer heb je een wapeningskorf nodig?

Wanneer je een fundering gaat leggen is het belangrijk om wapeningsstaal te gebruiken. Hoewel beton enorm sterk en stevig is, kent het toch zijn zwakke punten. Zo kan beton prima tegen drukkracht, maar bij te veel trekkracht kunnen er scheuren in het beton ontstaan. Door wapeningsstaal in het beton te gebruiken voorkom je dit probleem. Denk hierbij onder meer aan bouwstaalmatten. Een andere vorm van wapeningsstaal is de wapeningskorf. Hiermee kun je funderingsbalken wapenen. Ze vormen een onmisbare schakel in de betonbouw. Door beton en staal op de juiste manier te combineren creëer je een enorm stevige en duurzame constructie.

Hoe lees je een tekening voor bewapeningsstaal

Voor de aanschaf van een wapeningskorf is het essentieel dat je de juiste maat kiest. Hiervoor is het noodzakelijk om goed de tekeningen binnen onze webshop te bestuderen. Normaal gesproken worden er voor de bewapening van beton handige 2D tekeningen gemaakt, die een realistisch beeld geven van hoe de bewapening in elkaar moet zitten. Het ontwerp wordt op schaal getekend. De lijnen geven de beugels en staven aan.

Wanneer er sprake is van een ‘doorgesneden’ staaf, dan wordt dit in de tekening doorgaans aangeven met een bolletje. Een dun lijntje is een wapening aanduidingslijn en staat voor een doorgesneden staaf. Voor het aangeven van de kenmerken van de beugels in het wapeningsstaal wordt een pijltje of een streepje gebruikt in de tekening. De waardes, die je in het ontwerp ziet staan, worden vermeld in millimeters. Het is belangrijk dat je bekend bent met deze richtlijnen om de tekening goed te kunnen begrijpen en om de maten van de wapeningskorf te bepalen.

Verschillende soorten wapeningskorven

Het is ook belangrijk dat je weet dat er verschillende soorten korven als wapeningsstaal zijn. Je kunt alle typen online bestellen bij De Jong Hout & Staalhandel. We zetten ze hier kort voor je op een rij. Met het ‘type K’ wordt een wapeningskorf van betonijzer bedoeld die 3 meter lang is en die voorzien is van een open kop en een verjonging, oftewel een bajoneteind. Dan is er ook nog het ‘type B’. Dit is een korf van betonijzer dat ook 3 meter lang is, maar dat voorzien is van zowel een open als een gesloten kop. Tot slot onderscheiden we nog ‘Type O’. Dit betonijzer korf van 3 meter lang heeft twee open koppen en kan dus perfect gebruikt worden als tussendeel.

Hoeken en koppelingen maken

Wapeningskorven zijn zo ontworpen dat je er gemakkelijk hoekverbindingen en koppelingen mee kunt maken. Zo kun je een wapeningskorf van een type K combineren met een type B voor het construeren van een hoekverbinding. Is het nodig om een T-splitsing te maken? Dan kun je hiervoor een wapeningskorf type B gebruiken. Je kunt diverse korven verbinden met koppelstaven. Ook deze kun je meteen online bestellen bij De Jong Hout & Staalhandel.

Welke balkafmetingen zijn er verkrijgbaar?

In de betonbouw worden vaak standaardmaten gebruikt. Wat hoort de balkafmeting voor jouw wapeningskorf te zijn? In de webshop van De Jong Hout & Staalhandel tref je de volgende balkafmetingen voor korven aan:

- Breedte 30 cm x hoogte 40 cm
- Breedte 35 cm x hoogte 40 cm
- Breedte 35 cm x hoogte 50 cm
- Breedte 40 cm x hoogte 50 cm

Heb je echter toch een andere maat nodig? Ook dat is geen probleem. Neem daarvoor gewoon contact op de met de specialisten in wapeningsstaal van De Jong Hout & Staalhandel, want zij kunnen voor jou ook een wapeningskorf op maat maken. Kortom, je vindt hier altijd een goede oplossing voor jouw project.

Belangrijke aandachtspunten

Pas altijd goed op als je aan het werk gaat met bewapeningsstaal, zoals bouwstaalmatten en wapeningskorven. Zo kan bijvoorbeeld het uiteinde van de wapeningskorf uitsteken en scherp zijn. Het is essentieel om bij het werken met deze materialen handschoenen te dragen. Let ook op of de plek waar je aan de slag gaat goed bereikbaar is voor materialen met grote afmetingen. Let hier in ieder geval op bij het bestellen van je bewapeningsstaal.

Bestel eenvoudig online

Neem een kijkje in het online assortiment van De Jong Hout & Staalhandel en kies uit wat je nodig hebt. Heb je hulp nodig bij je bestelling of ben je op zoek naar bewapeningsstaal op maat? Neem dan gerust contact op met onze experts. Heb je eenmaal je bestelling gedaan, dan worden alle materialen binnen een week bezorgd door onze eigen bezorgers. Je hebt dus nergens omkijken naar. Het was nog nooit zo gemakkelijk om een wapeningskorf te bestellen. Lees voor meer informatie over wapeningskorven ons blog!