Vlonderplanken

Bezorgtarieven NL (zie per artikel) - vanaf € 1500,00 franco
  • Bezorgtarief 'Doos' - € 14,50
  • Bezorgtarief 'Colli' - € 37,50
  • Bezorgtarief 'XL-pakket' - € 54,50
  • Bezorgtarief 'XXL-pakket' - € 67,50
Geimpregneerde vlonderplank 2,8 x 14,5 cm
Vanaf €5,76
(€11,74 incl. btw)
Douglas vlonderplank 2,4 x 13,8 cm
Vanaf €2,59
(€10,47 incl. btw)
Hardhouten vlonderplank Kapur 2,1 x 14,5 cm
Vanaf €5,52
(€22,63 incl. btw)
Geïmpregneerde regel 4.5 x 7.0 cm
Vanaf €2,33
(€7,20 incl. btw)
Geïmpregneerde regel / balk 4.5 x 9,5 cm
Vanaf €2,33
(€9,60 incl. btw)
Hardhouten regel 4.5 x 7 x 300 cm - geschaafd
Vanaf €15,53
(€20,87 incl. btw)
Geïmpregneerde balk / gording 4.5 x 14,5 cm
Vanaf €3,63
(€15,50 incl. btw)
Vlonderplanken

Op zoek naar vlonderplanken? Bij de Jong Hout en Staalhandel bent u op het juiste adres voor goedkopere, maar goede kwaliteit vlonderplanken. U heeft de keuze uit diverse houtsoorten, maar ook uit diverse profielen zoals fijne ribbel, scheepsdekprofiel of glad geschaafd hout.

Hardhouten en geïmpregneerde vlonderplanken worden het meeste toegepast. Daarnaast is Lariks Douglas steeds meer in opkomst. Een hardhouten vlonder heeft een gemiddelde levensduur van gemiddeld 20 jaar, en een geïmpregneerde of Douglas vlonder 8-12 jaar. Uiteraard hebben verschillende weers- en klimaatomstandigheden hier invloed op.

Bevestig uw vlonder altijd met een goede kwaliteit vlonderschroef. Deze zijn van gehard edelstaal en kunnen zonder voorboren worden toegepast. Gebruik nooit goedkope schroeven of spijkers voor het bevestigen van vlonderplanken. Bij het werken van de planken kunnen deze schroeven breken of de spijkers opwerken.

Het leggen van vlonderplanken

Wilt u zelf aan de slag gaan met het leggen van vlonderplanken? Dan is het van groot belang dat u goed voorbereid aan de slag gaat. Hieronder geven wij u een aantal tips mee, zodat u de planken op een zorgvuldige manier kunt aanleggen.

Stap 1 – De voorbereiding

Voordat u begint met het aanleggen van de vlonderplanken raden wij iedereen aan om een ontwerp te maken. Bepaal de oppervlakte van het terras dat je wilt aanleggen en maak een goede schets. Zodra je een goede schets hebt gemaakt kan u aan de slag met het inkopen van zand en hout en met het afzetten van de vlonder. Zet de vorm van de vlonder uit met piketpaaltjes en een touw. Zorg daarbij dat het terras altijd iets afloopt, minimaal 1 cm per meter. Zo vloeit het water van uw terras af. Maak de zandgrond egaal en leg er daarna een antiworteldoek of grind overheen. Een antiworteldoek of grind voorkomt dat er wortels of onkruid tussen de vlonders komen.

Stap 2 – Het plaatsen van de tegels

Is de zandgrond volledig egaal? Dan kunt u aan de slag gaan met het plaatsen van stoeptegels van 30 x 30 cm. Leg deze tegels circa 40 cm uit elkaar. In plaats van tegels als draagvlak kunt u ook met piketpalen werken om de 60 cm, maar houdt er rekening mee dat dit arbeidsintensiever is aangezien alles op hoogte afgezaagd moet worden.

Maak als volgt een raamwerk van regels 4,5 x 7 cm. Plaats de regels op het midden van de stoeptegels. Leg de vlonderplanken met een tussenruimte van 5mm, haaks op de regels. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een latje, of duimstok van 5 mm.

Wanneer u de tegels onder de vlonder plaatst zorgt u ervoor dat de vlonder stabiel is en goed kan ventileren. Ventilatie is van groot belang, omdat het regenwater hierdoor gemakkelijk kan wegvloeien. Daarnaast zorgt een goede ventilatie ervoor dat het hout niet gaat rotten. Gebruik altijd een waterpas voor het aanleggen van de tegels, omdat dit de stabiliteit van de vlonder zeker ten goede gaat komen.

Stap 3 – Het plaatsen van de onderbalken

Wanneer u de tegels onder de vlonderplanken heeft geplaatst is het tijd om onderbalken aan te brengen. Hoeveel balken u nodig heeft is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de vlonder. Schroef de planken vast aan de onderbalk voor extra stevigheid van de vlonder.

Stap 4 – Het leggen van de vlonder

Wanneer u bovenstaande stappen heeft doorlopen bent u klaar met de voorbereiding voor uw vlonderterras. Nu wordt het tijd om de vlonder aan te gaan leggen. Schroef de vlonderplanken vast op de onderbalken en houdt hierbij rekening dat u de eerste plank altijd minimaal 1,5 cm van de muur af monteert. Op deze manier heeft de vlonder genoeg ruimte om te kunnen ‘werken’.

Het is mogelijk om de planken bij te zagen waar nodig en voor het mooiste resultaat kunt u de naden van de vlonders laten verspringen. Naast dat dit voor het mooiste resultaat zorgt, heeft dit ook nog een functie. Door de naden te laten verspringen zorgt u er namelijk voor dat wind altijd onder de vlonder door kan waaien. Hierdoor zal de vlonder na een regenbui sneller drogen. Zet tot slot de planken vast met RVS-schroeven en vanaf dit moment kunnen uw eigen tuinmeubels op de vlonderplanken geplaatst worden.