Een houten, of composiet terras van vlonderplanken heeft gewoon iets speciaals! Het straalt warmte uit en heeft een natuurlijke uitstraling. Wil je ook een dergelijk terras aanleggen in jouw tuin? Dan ben je hier op het juiste adres voor tips en adviezen. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van de juiste planken? Is hout wel een verstandige keus? Welke voorbereidingen moet je treffen voor het starten van jouw project? Je leest het hier.
Wat onderscheidt vlonderplanken van andere planken?
Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het aanleggen van een houten, of composiet terras is de soort planken die je hiervoor gaat gebruiken. Zoek in dat geval naar speciale vlonderplanken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het realiseren van een vlonderterras. Wat vlonderplanken uniek maakt, is het profiel aan de bovenzijde. Zo zijn er terrasplanken met een fijne ribbel en met een scheepsdekprofiel. Echter, kun je ook kiezen voor glad geschaafd hout als daar eerder jouw voorkeur naar uitgaat. Composiet vlonderplanken zijn standaard aan 1 zijde glad.
De beste houtsoorten voor een vlonderterras
Een houten terras moet wel ergens tegen kunnen. De elementen hebben hierop namelijk vrij spel. Om die reden is het essentieel om voor een kwalitatieve houtsoort te kiezen. De beste houtsoort voor deze toepassing is hardhout. Een vlonder van dit hout gaat wel zo’n 20 jaar mee. Echter, vlonderplanken van geïmpregneerd hout zijn ook een uitstekende keuze. Ook Douglas hout is prima voor het leggen van een terras. Zowel geïmpregneerd hout als Douglas hout heeft een levensduur van tussen de 8 en 12 jaar als je het gebruikt voor een terras. Daarnaast hangt je keuze natuurlijk ook af van wat je mooi vindt en van wat jouw budget is.
Composiet vlonderplanken
Wil je zo min mogelijk bezig zijn met het onderhoud van je vlonder en er ook zolang mogelijk van genieten? Dan zijn Composiet vlonderplanken de beste oplossing voor jou! Composiet is een onderhoudsvrij dat alleen af en toe een reinigingsbeurt nodig heeft. Wij hebben een divers assortiment aan Composiet vlonderplanken. Van een budget uitvoering, tot een luxe Duowood vlonderplank van 25 cm breed en verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals Lava (antraciet), Havana (naturel bruin), Douala (donkerbruin) en Riviera (betonlook).
Composiet is geen kunststof! Composiet is namelijk een combinatie van hout- en kunstofvezel. Dat maakt het product sterker, maar geeft het product ook een meer natuurlijke uitstraling. Naast de composiet terrasplanken hebben we uiteraard ook de bevestigingsclips, onderregels, terrasdragers etc. in het assortiment.
Tip: gebruik alleen de beste schroeven
Met alleen vlonderplanken ben je er nog niet. Voor het leggen van je terras heb je ook andere materialen nodig. Waar je zeker niet op mag besparen, zijn vlonderschroeven van hoogwaardige kwaliteit. Net als het hout, moeten ook de schroeven waarmee je de planken vastzet, goed bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Een van de beste vlonderschroeven is de Dynaplus vlonderschroef met AR-coating. Deze schroeven zijn nog roestwerender en twee keer zo sterk dan gewone RVS-schroeven. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de schroeven breken. Bijzonder aan de ‘Anti-Roestcoating’ is het zelfherstellend vermogen. Dit zorgt ervoor dat de schroeven geen last krijgen van corrosie. Voor het monteren van Composiet vlonderplanken zijn speciale clips inclusief schroeven verkrijgbaar.
Let op de grootte van het terras en de legrichting
Ook voor een terras met vlonderplanken geldt dat een goede voorbereiding van groot belang is. Hoeveel oppervlakte wil je dat het terras in beslag neemt? Meet het terras goed uit. Vervolgens is het belangrijk om te bepalen in welke richting je de planken wilt leggen voor het mooiste resultaat. Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is dat er ruimte over moet blijven tussen de planken. Je hebt met houten vlonderplanken te maken met een natuurproduct dat onder invloed van de weersomstandigheden enigszins kan ‘werken’. Leg je het vlonderterras onder een overkapping, dan mag de tussenruimte iets minder zijn, dan wanneer het onder de blote hemel ligt. Leg de planken ook minstens 1,5 cm van de wand af.
Zorg voor een egale ondergrond
We raden je aan om de gewenste afmetingen af te zetten met piketpaaltjes en touw. Als volgt kun je gemakkelijk de juiste hoeveelheid zand en vlonderplanken kopen. Als er iets belangrijk is voor het leggen van een terras, dan is het wel dat de ondergrond mooi egaal is. Daarbij is het van belang dat het terras een beetje afloopt. Daardoor kan het water gemakkelijk weglopen. Is het zand eenmaal gelegd en mooi egaal gemaakt, breng er dan een antiworteldoek of grind over aan. Vervolgens kun je het geraamte leggen met eventueel tegels en onderlegbalken, waarop je de terrasplanken plaatst en vastzet. Heb je nog vragen over het leggen van een vlonderterras? Neem dan gerust contact op met De Jong Staal & Houthandel.
Klaar om te genieten?
Als de zomer voor de deur staat is er niets zo fijn om veel buiten te zijn. Een terras van vlonderplanken in je tuin is daarvoor een ideaal plekje. Zo beleef je de zomer en de natuur nog intenser. Voordat je kunt genieten, is er eerst werk aan de winkel! Bestel daarom gemakkelijk en snel jouw vlonders en alle overige benodigdheden voor dit klusproject online bij De Jong Hout & Staalhandel. Het grote voordeel van deze webshop is dat alle vlonderplanken, mits op voorraad, binnen een week geleverd worden en altijd tegen een vaste en aantrekkelijke prijs.