Vlonder maken? Wij helpen je graag op weg om de juiste materialen te bestellen
Zoals je al hebt gezien leveren wij vlonderplanken in diverse materiaalsoorten zoals hardhouten vlonderplanken, composiet vlonderplanken en douglas vlonderplanken. Iedere soort heeft zijn voor- en nadelen, echter composiet is wel uitgegroeid naar de meest verkochte terrasplank. Waarom? Onderhoudsvrij, kleurvast en een lange levensduur.
Jij wilt natuurlijk ook een vlonder, maar wat heb je daar allemaal voor nodig? Wij proberen je met diverse toepassingen op weg te helpen. Je kunt namelijk een vlonder maken gewoon op zand, maar ook op bestrating, een dakterras of balkon.
Composiet vlonder maken
We onderscheiden 2 soorten vlonders, een houten vlonder, of een composiet vlonder. Composiet is een materiaal dat is samengesteld uit hout- en kunststof vezels. Dit maakt het extra sterk. Composiet gaat jarenlang mee en heeft gunstige eigenschappen zoals
- Minimale werking
- Vrijwel kleurvast
- Lange levensduur, ook bij vochtige plaatsen zoals zwembaden
- Geen last van splinters
Een nadelige eigenschap van composiet is dat het niet goed schroefbaar is. Zonder voorboren barst het materiaal. Het systeem is hier helemaal op aangepast, zo zet je composiet vlonderplanken altijd vast met speciale montageclips. Een groot voordeel hiervan is het eindresultaat! Het zorgt voor een prachtig strak geheel en er zijn geen schroefgaten zichtbaar. Let er goed op dat u het merk, of type bevestigingsclip besteld die bij het type vlonderplank hoort. De juiste clip geven wij altijd als gerelateerd artikel weer bij de vlonderplank.
Houten vlonder maken
Houten vlonders hebben wij als Hardhouten vlonder, Douglas vlonder of een Geïmpregneerde vlonder.
Het voordeel van een houten vlonder is dat je echt de natuur in je tuin haalt. Een houten vlonder kan vrijwel op iedere ondergrond worden gemaakt. In tegenstelling tot een composiet vlonder maak je houten vlonderplanken veelal vast met schroeven op de onderbalken. Je hebt dus wel schroefgaten in beeld, maar dit hoeft niet storend te zijn als je daarvoor de juiste Dynaplus vlonderschroeven gebruikt. Daarnaast kun je gebruik maken van Hapax onzichtbare vlonderplankhouders. Deze zijn geschikt om stabiele houtsoorten, zoals Bankirai en Douglas onzichtbaar te bevestigen!
Vlonder maken
Zoals al genoemd kunnen vlonders op verschillende ondergronden worden aangelegd. Op een zandbed, op bestaande bestrating, op een balkon, maar ook op een steiger aan het water. De onderconstructie van een vlonder is in alle gevallen erg belangrijk! Onderstaand wat tips in verschillende situaties.
Vlonder op zand
Vrijwel de meeste vlonders worden op zand aangelegd. Dit kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. In dit geval bevestig je de onderregels op betonnen tegels van 30 x 30 cm, of aan hardhouten piketten van 4 x 4 cm. bij een vlonder aan het water, dus een grotere afstand tussen de bodem en de vlonder is het verstandig gebruik te maken van dikkere piketten, of palen van 6 x 6, of 7 x 7 cm. De vlonderplanken hangen dan dus wat boven de ondergrond. Bij plaatsing op zandgrond is het altijd aan te raden eerst worteldoek te plaatsen op de bodem om onkruidgroei tegen te gaan. Bevestiging de houten liggers altijd aan de piketten met slotbouten voor een degelijke constructie.
Bij het plaatsen op betontegels kun je de tegels waterpas in het zand stellen, of je gebruikt een verstelbare terrasdrager om hoogteverschillen op te vangen en zo je vlonder waterpas en stabiel te stellen. Afhankelijk van uw budget adviseren we altijd om de onderconstructie van hardhout te maken, of bij een composiet vlonder van composiet onderbalken.
Vervolgend bevestig je de houten vlonderplanken op de onderregels met vlonderschroeven, of bevestig je de composiet vlonderplanken met de speciale bevestigingsclips.
Wat heb je nodig?
- Ligt je vlonder opgesloten tussen muren? Houd dan altijd ca. 2 cm vrij rondom om evt. werkingen op te vangen.
- Bij een houten vlonder plaats je onderregels om de maximaal 40 cm hart op hart
- Bij een composiet vlonder plaats je onderregels om de maximaal 30 cm hart op har
- Zorg voor minimaal 1 cm afschot per meter!
- Bij zowel een houten als een composiet vlonder hebben de onderbalken om de 50 cm een steunpunt nodig, dus een betontegel, of een piket. Zorg bij het gebruik van betontegels voor een goed aangetrilde zandlaag
- Let op, bij het gebruik van piketten is het de bedoeling dat de piketten minimaal 1/3 in de grond staat
- Bij gebruik van piketten bevestig je de regels met slotbouten aan de funderingspaaltjes.
- Bij gebruik van betontegels leg je de regels op de juiste afstand uit op de tegels, of je stelt de onderbalken op hoogte met de verstelbare terrasdragers. Om een werkend geluid te voorkomen is het aan te raden onder ieder steunpunt een rubberen tegeldrager te plaatsen
- Bevestig uiteindelijk de vlonderdelen en werk je vlonder verder af. Bij houten vlonderplanken hou je een tussenruimte aan van ca. 0.5 cm. Bij composiet vlonderplanken gebruik je de speciale montageclips, deze hebben een afstand van ca. 6 a 7 mm.
Vlonder op bestrating, dakterras of balkon
Heb je een bestaande stoep, dakterras of balkon, maar heb je liever de natuurlijke uitstraling van een vlonder? Dat kan eenvoudig gerealiseerd worden. Het is wel belangrijk om te kijken of de ondergrond mooi vlak is. Bij een vlonder op een harde ondergrond is het van belang om rubberen tegeldragers te gebruiken. Dit om contactgeluid met de ondergrond te dempen. De tegeldragers kun je bovendien gebruiken om de hoogte uit te vullen bij het stellen van de onderbalken, maar nog beter doe je dit met verstelbare terrasdragers.
Welke stappen?
- Ligt je vlonder opgesloten tussen muren? Houd dan altijd ca. 2 cm vrij rondom om evt. werkingen op te vangen.
- Bij een houten vlonder plaats je onderregels om de maximaal 40 cm hart op hart
- Bij een composiet vlonder plaats je onderregels om de maximaal 30 cm hart op hart
- Zorg voor minimaal 1 cm afschot per meter!
- Onder de onderbalken leg je om de maximaal 40 cm een rubberen tegeldrager
- Stel de onderbalken op hoogte met eventueel extra tegeldragers, of gebruik de verstelbare terrasdragers. Deze zet je maximaal 50 cm uit elkaar onder de onderbalken
- Bevestig uiteindelijk de vlonderdelen en werk je vlonder verder af. Bij houten vlonderplanken hou je een tussenruimte aan van ca. 0.5 cm. Bij composiet vlonderplanken gebruik je de speciale montageclips, deze hebben een afstand van ca. 6 a 7 mm.
Toch nog vragen over het aanleggen van jouw vlonder? Neem gerust contact met ons op!