Vurenhout 


Vurenhout is een het meest gebruikte houtsoort, geschikt voor alle bouwwerkzaamheden. Vuren is een makkelijk te bewerken houtsoort, zowel met de hand als machinaal. Vuren is gemakkelijk te bevestigen met lijm, nagels en schroeven. Daarnaast is het goed te behandelen met verf, lak of beits. Als is het vurenhout terug gedroogd, bij toepassing binnen kan vurenhout nog wat verder inkrimpen. 

Eigenschappen

  • Sterk in verhouding tot het gewicht
  • Gemakkelijk te bewerken, met de hand of machinaal
  • Isoleert goed
  • Gedroogd naar een vochtgehalte van 18-20%

Vurenhout kopen

Wil jij goede kwaliteit hout kopen? Koop dan je vurenhout bij de Jong Hout en Staalhandel. Vuren is een relatief goedkope houtsoort en wordt erg veel gebruikt in de bouw. Bij de Jong koop je een mooie kwaliteit vurenhout voor een scherpe prijs. Bekijk ons diverse assortiment latten, regels, balken, betonbaddingen en steigerplanken

Vurenhout buiten toepassen

Onbehandeld vurenhout is niet geschikt voor onbeschut, permanent gebruik buiten. In dat geval kun je beter kiezen voor geïmpregneerd vurenhout, of een ander houtsoort zoals Douglas hout of hardhout. Betonbaddingen, piketten en bekistingsbruggen zijn uiteraard wel in weer een wind te gebruiken omdat dit tijdelijk is. Vurenhout is wel eenvoudig te behandelen met een impregneerdmiddel, verf of beits om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Onbehandeld vurenhout zal snel verkleuren in weer en wind en aangetast worden.

Kenmerken vurenhout 

Het vurenhout van de Jong Hout en Staalhandel komt voornamelijk uit Noord-Europa. Het Noord-Europese vurenhout heeft een fijnere structuur. Dit komt door de koudere weersomstandigheden waardoor de bomen minder snel groeien en dus dunnere jaarringen hebben. Een snelgroeiende spar heeft een veel grovere tekening in het hout. Vurenhout is wit tot licht creme van kleur. Als het openbaar komt aan zonlicht kleurt het snel geel. Dit doet niets af aan de kwaliteit van het hout. 

Hout is een natuurproduct. In hout zitten spanningen. Dit kan zorgen voor kopscheuren, of vervormen tijdens het droogproces. Daarnaast komen noesten en kwasten voor in vurenhout. Dit zijn de zijtakken van de stam geweest. Ook komen er harszakjes in voor. Bij droging, of gebruik binnenshuis kan vurenhout verder inkrimpen. 

Door de eigenschappen van vurenhout is het altijd aan te raden overlengte te bestellen. Voorbeeld: Heb je een balk nodig van netto 505 cm, bestel dan geen 510 cm, maar 540 cm. Zo kun je de balk evt. vrij zagen van eventuele kopscheuren. Dit is namelijk niet te voorkomen en voorkomt teleurstelling bij levering. 

Bestel je vurenhout bij de Jong Hout en Staalhandel 

Bestel eenvoudig je vurenhout via de webshop van de Jong Hout en Staalhandel. In ons assortiment vindt je diverse afmetingen vuren balken, vuren planken, panlatten en steigerdelen. Heb je nog vragen over ons vurenhout? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice!