MDF plaat

Filters
2 ProductenPagina 1 van 1
MDF plaat onbehandeld 18 mm - 122 x 244 cm
-26%OP=OP!!!
MDF plaat gegrond / lakdraagfolie 18 mm - 122 x 244 cm
-26%OP=OP!!!

We vertellen je graag meer over de toepassingsmogelijkheden van een MDF plaat. Houd je van klussen? Of ben je misschien een beginnende klusser en wil je meer weten over geschikt plaatmateriaal voor jouw beoogde projecten? Dan ben je hier op de juiste plek. Dit is in ieder geval een veelgebruikte plaat voor het afwerken van interieurs. Je ontdekt hier alle toepassingsmogelijkheden. Ook zetten we de voor- en nadelen van deze platen voor je op een rij. Op deze manier kun je gemakkelijker bepalen of dit is wat je nodig hebt!

Wat is een MDF plaat precies?

De afkorting MDF staat voor ‘Medium Density Fiberboard’. Dit betekent dat het om een plaat gaat van gedroogde houtvezels van een zachte houtsoort. De vezels zijn met kunstharslijm tot een homogene plaat geperst. Vooral deze unieke opbouw en de fijne structuur zorgen dat de MDF plaat zeer geliefd is in de interieurbouw. Deze platen zijn gemakkelijk voor veel klussen in huis te gebruiken, omdat ze zo eenvoudig te bewerken zijn. Als je een kijkje neemt in het assortiment van De Jong Hout & Staalhandel, dan zie je dat je de keuze hebt uit drie varianten, namelijk: onbehandeld MDF, gegrond MDF en vochtwerend MDF. Daarover verderop meer.

Voordelen van MDF

We belichten hier eerst de voordelen van de MDF plaat. Zoals we hierboven al aangaven, is deze plaat gemakkelijk te bewerken. Dit komt vooral door het gladde oppervlak en de fijne en dichte vezelstructuur. Zagen, frezen, boren? Het is allemaal geen probleem, ook niet voor de beginnende klusser. Bovendien splintert dit hout niet. Een ander voordeel van deze plaat is dat je geen last hebt van krimpen of uitzetten. Daarnaast heeft een MDF plaat ook nog eens een grote buigsterkte en het beschikt over een hoge slijtvastheid. Tot slot zijn de toepassingen talrijk. Denk daarbij aan het bouwen en vervaardigen van deuren, plinten en trapleuningen. Ook voor keukenkastjes is MDF populair.

Zijn er ook nadelen aan deze plaat?

Er zijn veel soorten plaatmaterialen. De een is beter geschikt voor binnen, terwijl de ander ook uitstekend is voor buiten. Ook voor wat betreft sterkte, gevoeligheid voor beschadigingen en dergelijke zijn er veel verschillen tussen de diverse plaatmaterialen. Hoewel er veel te zeggen is voor de MDF plaat, is het ook belangrijk om de nadelen te kennen. Een van die nadelen is dat deze plaat niet goed tegen water kan. Door de plaat te behandelen of voor vochtwerende MDF platen te kiezen, kun je dit probleem iets verminderen. Een ander nadeel is dat MDF een beperkte treksterkte heeft. Dit betekent dat je er beter niet te zware elementen op vastschroeft. Verder is MDF ook niet brandwerend.

De verschillende soorten MDF-platen

We zullen als volgt de MDF-platen in het assortiment van De Jong Hout & Staalhandel nader bekijken. Voor lichte klussen binnen in droge ruimtes kun je de onbehandelde MDF plaat bestellen. Dit is de voordeligste variant, maar deze moet je wel zelf behandelen en verwerken. Wil je minder werk hebben en de plaat bijvoorbeeld direct over kunnen schilderen, dan kun je voor gegrond MDF kiezen. Deze plaat is voorzien van lakdraagfolie. Zowel de behandelde als gegronde plaat zijn bedoeld voor meubels, interieurbouw en de plakindustrie.

Is het belangrijk dat de plaat beter tegen vocht kan? Kies dan voor de vochtwerende MDF plaat V313. Deze plaat kun je gebruiken voor vochtige binnenruimtes en voor beschutte plekken buiten. Denk hierbij aan toepassingen als in keukens, in badkamers, voor plinten, deurlijsten en vensterbanken. Heb je vragen over welk plaatmateriaal het meest geschikt is voor jouw klus? Neem dan gerust contact op met de vakmensen van De Jong Hout & Staalhandel voor meer informatie.

Zijn MDF-platen wel milieuvriendelijk?

Zowel professionals als doe-het-zelvers, stellen steeds vaker de vraag of de materialen die ze op het oog hebben wel milieuvriendelijk zijn. Hoe zit dat bijvoorbeeld met de MDF plaat? Deze plaat is minder schadelijk voor het milieu dan verschillende andere soort platen, omdat voor het vervaardigen ervan veel dunningshout, gezaagd hout en afvalhout wordt gebruikt. Bovendien kunnen alle MDF-platen van De Hout Jong & Staalhandel geleverd worden met de milieukeurmerken FSC en PEFC, die staan voor hout uit duurzaam en verantwoord beheerde bossen.

Bestel MDF gemakkelijk online

Is de MDF plaat precies wat je nodig hebt? Dan bestel je deze gemakkelijk online bij De Jong Hout & Staalhandel, dat scheelt weer een ritje naar de bouwmarkt. Je hoeft niet zelf te slepen met al het materiaal dat je nodig hebt voor jouw project. Kies online de platen uit die je wenst en let daarbij op de juiste afmetingen en diktes. Bij voldoende voorraad worden de MDF plaat binnen 1 tot 6 dagen bij jou afgeleverd door onze eigen transportservice.