MDF is een veelzijdige plaatmateriaal dat door de vele voordelen niet meer weg te denken is uit de hedendaagse bouw- en meubelindustrie. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professionele bouwer: een MDF plaat biedt de kwaliteit en flexibiliteit die je nodig hebt voor verschillende projecten.

Wat is een MDF plaat?

Wat is MDF? Een MDF plaat, ofwel Medium-Density Fibreboard, zijn gemaakt van houtvezels die afkomstig zijn van speciaal gekweekte snelgroeiende houtsoorten of resthout. Deze vezels worden vermengd met was en harsen. Vervolgens worden ze onder hoge druk en temperatuur samengeperst tot platen. Dit proces resulteert in materiaal dat dicht en vlak is, met een gelijkmatige structuur zonder de gebreken die natuurlijk hout vaak heeft zoals knoesten of scheuren.

De gebruikte houtvezels zijn fijn, wat MDF zijn kenmerkende gladde oppervlak geeft dat geen verdere voorbereiding nodig heeft voor schilderen of bekleden. Dit maakt MDF geschikt voor toepassingen waarbij een hoge afwerkingskwaliteit vereist is. De harsen die gebruikt worden om de houtvezels te binden, geven het MDF ook zijn sterkte en duurzaamheid. Hierdoor is het een goed alternatief voor veel traditionele houtproducten.

Het productieproces van MDF hout maakt het ook mogelijk om MDF planken te produceren met verschillende eigenschappen zoals verhoogde waterbestendigheid of brandvertraging. Dit komt door aanpassingen in de gebruikte harsen of door toevoegingen tijdens het productieproces. Het vergroot de veelzijdigheid en de toepassingsmogelijkheden van MDF.

De voordelen van een MDF plaat

Een MDF plaat biedt meerdere voordelen die ze een populaire keuze maken voor zowel professionele bouwprojecten als doe-het-zelfprojecten.

- Uniforme structuur en dichtheid: door de fijne vezels en de productiemethode heeft een MDF plaat een uniforme structuur en dichtheid. Dit zorgt voor een consistent materiaal dat eenvoudig te bewerken is, zonder de onregelmatigheden die natuurlijk hout kan vertonen.

- Uitstekende afwerkingsmogelijkheden: MDF heeft een glad oppervlak dat ideaal is voor schilderen of lakken. Het neemt verf goed op, wat resulteert in een strakke afwerking zonder de noodzaak van een grondige voorbereiding zoals schuren.

- Gemakkelijk te bewerken: het materiaal is gemakkelijk te zagen, boren en frezen. Hierdoor is het geschikt voor verschillende toepassingen. Het splijt niet en heeft geen last van knoesten of andere onvolkomenheden, wat de verwerking ervan makkelijker maakt.

- Kostenbesparend: in vergelijking met sommige andere houtproducten is MDF vaak goedkoper, waardoor het een kosteneffectieve keuze is voor vele projecten.

- Milieuvriendelijk: MDF wordt vaak geproduceerd uit zaagsel en resthout. Er zijn ook MDF varianten beschikbaar die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, wat de milieu-impact ook vermindert.

Toepassingen van een MDF plaat

Een MDF plaat kan in verschillende bouwprojecten worden toegepast. Het wordt veel gebruikt voor het maken van meubels zoals kasten, planken en bureaus vanwege de gemakkelijke bewerkbaarheid en het gladde oppervlak. Daarnaast is een MDF plaat ook populair voor deurpanelen, plinten en als ondervloer in de bouw. De stabiliteit en uniformiteit van het materiaal maken het een uitstekende keuze voor gedetailleerd freeswerk.

Voor elk bouwproject zijn er passende MDF platen. In ons assortiment hebben wij drie verschillende soorten: standaard MDF, vochtwerend MDF V313 en MDF gegrond.

Een MDF plaat kopen bij De Jong Hout & Staalhandel

Eenvoudig een MDF plaat online bestellen? Dat kan via onze website. Maak een keuze uit de diverse MDF diktes, soorten en afmetingen die wij aanbieden. Wil je meer weten over onze producten of heb je andere vragen? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem gerust contact op met onze deskundige klantenservice.