Potdekselplanken

Filters
19 ProductenPagina 1 van 1

Is de term potdekselplanken je vreemd? De kans is heel groot dat je het toch al eens gezien hebt. Dit is namelijk heel populair voor schuttingen, wanden van schuren en gevels van huizen. Dit zijn namelijk planken die overlappend worden gemonteerd. Het geeft een warme en nostalgische uitstraling aan je woning en/of tuin. Je maakt op deze manier van een saai ogende gevel of wand in eens een ware blikvanger. Lees hier meer over wat potdekselplanken zijn, welke soorten er zijn én ontdek de voordelen!

Wat is er zo speciaal aan potdekselplanken?

Potdekselplanken zijn eigenlijk gewone planken. Het zijn rechte planken die overal even dik en breed zijn. Deze planken zijn niet voorzien van een sponning. Ze worden alleen op een andere manier gemonteerd. Ze worden namelijk stuk voor stuk net iets over elkaar geplaatst. Met deze techniek creëer je een dichte schutting of gevel. Het is de ideale schutting voor wie van privacy houdt. De structuur van deze houten wand ziet er prachtig uit. Er zijn ook nog andere soorten planken die je voor een vergelijkbare schutting of gevel kunt gebruiken, namelijk Zweeds Rabat. Deze planken beschikken wel over een sponning.

Welke houtsoorten gebruik je hiervoor?

Omdat het dus om een toepassing voor buiten gaat, is het belangrijk dat het hout weersbestendig is. Kies daarom voor een goede soort tuinhout. Een populaire houtsoort voor potdekselplanken is bijvoorbeeld Douglas hout. Vooral de warme uitstraling spreekt veel mensen aan. Dit is bovendien een houtsoort die ook onbehandeld buiten lang mee gaat. Je kunt de levensduur echter verlengen tot zeker 15 jaar als je het hout goed behandeld. Een andere goede reden om met deze planken van Douglas hout te klussen, is omdat dit materiaal gemakkelijk te bewerken is. Tot slot maak je ook een milieuvriendelijke keuze.

Tip: stoer en robuust zwart

Houd je van de traditionele houtlook, dan is ‘gewoon’ Douglas hout een goede keus. Voor het potdekselen van schuttingen, gevels en schuren, zien we dat vooral ook zwart erg populair is als kleur. Daarom kun je bij De Jong Hout & Staalhandel niet alleen de normale houten planken krijgen als potdekselplanken, maar bijvoorbeeld ook een zwart geïmpregneerde potdekselplank, zwarte steigerplanken en zwart Zweeds rabat. Met deze zwarte planken geef je je woning, schutting of schuur zowel een strakke als stoere uitstraling.

De voordelen van potdekselen

Het zal ondertussen wel duidelijk zijn, dat één van de grootste voordelen van het werken met potdekselplanken de sfeer is die je hiermee creëert. Een ander voordeel van het potdekselen van een schutting is de privacy die het biedt. Je creëert een dichte schutting door de overlap tussen de planken. Vandaar ook de naam van deze werkwijze. Een andere goede reden om te kiezen voor potdekselen, is dat deze manier van monteren ervoor zorgt dat regenwater beter wordt afgevoerd. Zijn er ook nadelen? Eigenlijk niet! Je moet natuurlijk wel even weten hoe je dit precies doet. Daarover vertellen we je hieronder meer.

Het monteren van de planken

Wil je gaan werken met potdekselplanken, dan is het ook nodig om goede staanders uit te kiezen. De beste optie zijn dan hardhouten palen. Echter, voordat je hierop de planken gaat bevestigen, raden we je aan om eerst een betonrand te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de schutting steviger staat. Maar dat niet alleen, het voorkomt tevens dat het hout gaat rotten, omdat het zo niet meer direct in contact komt met de grond. Nog een goede tip is om gebruik te maken van een houten kantplank. Vervolgens ga je potdekselplanken bevestigen tegen de palen met steeds een beetje overlap. Houdt er rekening mee dat hout werkt onder invloed van vocht en temperatuur. Bevestig de planken daarom één keer vlak boven de overlap. Zorg daarentegen wel dat je de bovenste potdekselplank twee keer vastzet. Tip: het is het mooiste om aan allebei de zijden van de schutting potdekselplanken te bevestigen.

Let op: Douglas hout kan vergrijzen

Wil je gaan klussen met Douglas houten planken? Dan moet je weten, dat dit hout na verloop van tijd kan vergrijzen. Dit doet niets af aan de kwaliteit van het hout. Het is enkel een esthetische kwestie. Houd je niet van deze grijze kleur, dan kun je dit voorkomen door het hout te behandelen met een beits of olie die speciaal ontwikkeld is voor Douglas hout. Ook de zwarte planken kun je behandelen met een zwarte coating. Dit zorgt ervoor dat de kleur niet vaal wordt en je langer kunt genieten van een intens zwarte kleur. Alles wat je nodig hebt voor een gepotdekselde constructie, zoals potdekselplanken, hardhouten palen, beits en coatings vind je online bij De Jong Hout & Staalhandel.