Kantopsluiting

13 ProductenPagina 1 van 1

Een van die termen die je tegenkomt als je in de tuin gaat klussen is ‘kantopsluiting’. Dit is een belangrijk detail voor een mooie tuin. Het is namelijk bedoeld om de verschillende delen van je tuin mee te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan een afscheiding tussen het gazon en het terras of de bloemperken. Er bestaan verschillende varianten van een kantopsluiting. We vertellen je er hier meer over en geven tips voor hoe je snel een mooie en overzichtelijke tuin krijgt.

Wat is een kantopsluiting eigenlijk?

Kantopsluitingen of borderranden zijn lange strippen, die je gemakkelijk om je gazon of bloemperken kunt leggen. Hiermee kun je een strakke grens leggen tussen de diverse tuinonderdelen. Je tuin ziet er meteen keurig en overzichtelijk uit. Het is ook praktisch, want op deze manier hoef je niet elk jaar de kanten af te steken en opnieuw te definiëren. Wat ook prettig is, is dat je een kantopsluiting meestal ook goed kunt buigen. Je hoeft er dus niet per se strakke, rechte lijnen mee te leggen. Wil je bijvoorbeeld een golvend tuinpad afzetten of je gazon juist een ronde afwerking geven, dan is dat hiermee ook mogelijk.

De voordelen van borderranden

Een borderrand is een lange strip, die je gemakkelijk om je gazon of bloemperken kunt leggen. Hiermee kun je een strakke grens leggen tussen de diverse tuinonderdelen. Je tuin ziet er meteen keurig en overzichtelijk uit. Het is ook praktisch, want op deze manier hoef je niet elk jaar de kanten af te steken en opnieuw te definiëren. Wat ook prettig is, is dat je een kantopsluiting meestal ook goed kunt buigen. Je hoeft er dus niet per se strakke, rechte lijnen mee te leggen. Wil je bijvoorbeeld een golvend tuinpad afzetten of je gazon juist een ronde afwerking geven, dan is dat hiermee ook mogelijk.

De beste materialen voor kantopsluitingen

Zoals je ziet is het dus een uitstekend idee om je tuin meer vorm te geven met behulp van een kantopsluiting. Wanneer je online gaat shoppen naar kantopsluitingen, dan zal je al snel ontdekken dat je uit verschillende materiaalsoorten kunt kiezen. Een veelgebruikte materiaalsoort voor een borderrand is gegalvaniseerd staal. Wat ook heel strak en modern staat, is een stalen strip die zwart gecoat is. Dan is er ook nog de cortenstaal borderrand. Deze zie je vanwege de grote populariteit steeds meer terug in tuinen. Ontdek hieronder waarom deze kantopsluiting zo geliefd is.

Steeds meer mensen ontdekken cortenstaal

Cortenstaal is een hele bijzondere materiaalsoort met een oranjeachtig kleur of ‘roestkleur’, die in elke soort tuin prachtig staat. Het gaat hier om een vorm van gelegeerd staal met een voortreffelijk corrosiebestendig karakter. Dat komt doordat er koper, chroom en nikkel aan toegevoegd is. Doordat er sprake is van een vrijwel ondoordringbare barrière van hechtende fosfaten en sulfaten, wordt het staal optimaal beschermd tegen corrosie. Helemaal uniek is dat de kantopsluiting hierdoor als het ware een eigen leven gaat leiden, in die zin dat de kleuren wijzigen en er nieuwe tekeningen ontstaan.

Tips voor een cortenstaal kantopsluiting

Een cortenstaal borderrand is praktisch en ziet er ook nog eens mooi uit. Het kan echter wel gebeuren dat bij de aankoop de kantopsluiting nog niet helemaal verroest is. Dit kan dan soms nog weken duren. Er bestaan wel trucs waarmee je dit proces kunt versnellen, zodat het materiaal sneller de gewenste uitstraling krijgt. Daarvoor dien je de strip te reinigen met een schoonmaakmiddel. Je verwijdert hiermee het laagje was op het materiaal. Daarna los je drie eetlepels zout op in 10 liter water. Vervolgens breng je deze oplossing aan op de borderrand. Het gemakkelijkste is om hiervoor een plantenspuit te gebruiken. Nu zal de ‘magie’ zijn werk doen en tekent er zich binnen enkele dagen een schitterende oranje kleur af op de strip.

Verschillende maten borderranden

Niet alleen kijk je bij het aanschaffen van een kantopsluiting naar de materiaalsoort en de kleur, maar ook naar de maat. De stroken die je bij De Jong Hout & Staalhandel online kunt bestellen zijn allemaal 106 cm lang, maar er bestaat wel verschil in hoogte. Zo zijn er afboordingen van 16, 24 en 40 cm hoog. De versies van 16 cm zijn ideaal langs borders en gazons.

Met hogere borderranden kun je kleine hoogteverschillen in de tuin aanbrengen. Met een kantopsluiting van 40 cm van cortenstaal kun je als het ware een bloembak of plantenbak maken, zonder bodem. Leg ook een ijzerzaag paraat, want misschien is het nodig om de kantopsluitingen korter te maken om alles perfect passend te maken. Verder is het heel gemakkelijk om deze afboordingen te plaatsen. Je hebt er in principe weinig gereedschap voor nodig.

Kantopsluiting plaatsen

Als je een grote tuin gaat vormgeven met een borderrand, dan raden we je aan om de lijnen uit te zetten met paaltjes en draad. Je meet dan vervolgens gemakkelijk op hoeveel meter kantopsluiting je nodig hebt. Daarna kun je twee dingen doen, afhankelijk van de soort borderrand die je gaat plaatsen, namelijk een gleuf graven of de grond op de plek waar de afboording moet komen mooi egaal maken. Soms kan het nodig zijn om stevige graspollen, wortels of grote stenen uit de grond te verwijderen.

Daarna plaats je gemakkelijk de borderrand door ze in de grond te duwen. Doordat ze voorzien zijn van een kliksysteem kun je ze gemakkelijk aan elkaar bevestigen. Met een rubberhamer kun je ze stevig vast slaan in de aarde. Vooral bij hoge randen is het verstandig om aan de binnenkant van de kantopsluiting hardhouten palen te zetten voor meer stevigheid.

Borderrand kopen bij De Jong Hout & Staalhandel

Een borderrand kopen doe je natuurlijk bij de beste leverancier voor zowel consument als voor bedrijven: De Jong Hout & Staalhandel! Als je een bestelling plaatst dan kun je deze de volgende werkdag al ophalen bij ons magazijn in Achterberg, lekker centraal in Nederland dus! Liever laten bezorgen? Dat kun je binnen 1 week je gewenste producten verwachten. Ook geniet je bij ons van staffelkorting: hoe meer je koopt, hoe meer korting. En wie wil dat nu niet? Wil je meer weten over dit product of heb je andere vragen, bijvoorbeeld over onze service? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem gerust contact op met onze deskundige klantenservice Onze medewerkers staan iedere dag graag weer voor je klaar! Wij krijgen een 9,1 van onze voorgaande klanten, dus waar wacht je nog op! Ervaar nu zelf de kwaliteit en service van De Jong Hout & Staalhandel!