Technische informatie - Mobilane Kant en Klaar haag

De Mobilane® ‘Kant & Klaar Haag’ bestaat uit een metalen raster dat geheel begroeid is met planten. Deze planten staan in een biologisch afbreekbare bak met substraat welke aan de onderzijde raster is geplaatst. De verteerbare bak bestaat uit kokosvezels welke bijeen gehouden worden door een natuurlijke latex. Na plaatsing van de ‘Kant & Klaar Haag’ verteert deze bak binnen één tot twee jaar, afhankelijk van de grondsoort, voeding- en vochtigheidsgraad. 

Raster en maatvoering:
De rasters zijn gemaakt van 5 mm dik verzinkt staal (m.u.v. de rastermaat 120 x100 cm, deze hebben een dikte van 4 mm.) en hebben een maaswijdte van 100 x 250 mm. De maatvoering van de haag die aangegeven wordt bij het artikel is de maat excl. bak! Voorbeeld, een haag van 120 x 180 cm steekt na plaatsing 180 cm boven de grond uit.              

Bevestigingsmaterialen & accessoires: 
Voor de bevestiging van de rasters kan gebruik gemaakt worden van houten of metalen palen incl. bijbehorende bevestigingsmaterialen/beugels. Tevens heeft de Jong tuinpoorten en plantenbakken leverbaar. In onze webshop zijn al deze producten te vinden.  

Plaatsing: 
De haagelementen hebben een breedte van 120 cm. Bij plaatsing dient rekening gehouden te worden met een werkende breedte van 130-132 cm (incl. palen en beugels).   Voor een haagelement van 120 x 180 wordt bij het gebruik van houten palen aanbevolen 4 bevestigingsbeugels per haagelement te gebruiken. Bij het gebruik van metalen palen zijn dit 2 tussenbeugels per paal. Voor een element van 120 x 220 is dit aantal bij houten palen 6 stuks per haagelement en bij metalen palen 3 tussenbeugels per paal. Voor metalen palen zijn aparte eindbeugels (voor het eind of een hoek in de haag) verkrijgbaar. Beugels voor houten palen zijn universeel te gebruiken.     .                                                      

Tijdstip plaatsing:
Met uitzondering van vorstperioden, is de ‘Kant & Klaar Haag’ jaarrond te plaatsen. In verband met de noodzakelijke verzorging van de hagen, dient plaatsing in nieuwbouwlocaties bij voorkeur te geschieden na of vlak voor oplevering van de woning.  

Grondverbetering
In vrijwel alle gevallen is het noodzakelijk een grondverbetering toe te passen alvorens de haagelementen geplaatst kunnen worden. Welke vorm van grondverbetering nodig is, is afhankelijk van regionale omstandigheden en de situatie ter plaatse.  

Irrigatie: 
Na plaatsing is het noodzakelijk regelmatig water te geven, met name gedurende warme perioden in voorjaar en zomer. Per gift is circa 30 liter per haagelement gewenst. Eventueel kunt u dit automatiseren middels een druppelslang en eenvoudige beregeningscomputer. Gedurende het eerste jaar na plaatsing wordt aanbevolen in droge perioden regelmatig water te geven.  Een te natte omgeving (als gevolg van afwatering op plantsleuf of storende laag)  heeft overigens negatieve effecten op de wortelvorming van de ‘Kant & Klaar Haag’. De ondergrond goed losmaken en een eventuele drainageslang kan deze problemen voorkomen. Zie ook punt; ‘Grondverbetering’.  Bemesting: Het is noodzakelijk om direct bij het plaatsen een aanvullende bemesting te geven, bij voorkeur met een mengmeststof in een (NPK) verhouding 12-10-18 (of vergelijkbaar) bij voorkeur op de wortelkluit. Met name het verteringsproces van de verteerbare plantenbak en doorworteling van de hagen in de ondergrond vergen het eerste jaar extra voeding.  In de daarop volgende jaren is het wenselijk om jaarlijks in het voorjaar de ‘Kant & Klaar Haag’ te voorzien van langzaam vrijkomende meststoffen, waarbij het te gebruiken type meststof afhankelijk is van de voedingsgraad van de bodem. Op arme of uitgeputte gronden kunnen aanvullende meststofgiften noodzakelijk zijn. Wanneer niet duidelijk is wat en hoe er gemest moet worden, is het verstandig om een bodemmonster te nemen en dit te laten onderzoeken bij een van de grondonderzoek laboratoria in Nederland of België.  

Onderhoud:
In het jaar van aanplant wordt geadviseerd de haag niet te snoeien. Daarna is het wenselijk om één tot tweemaal per jaar te snoeien om een mooie strakke haag te houden. De beste snoeimaanden zijn mei/juni en september. 

NB: Rood/koperverkleuring van het blad kan in koude perioden ontstaan door terugtrekken van bladgroenkorrels in de bladcellen. Wanneer het weer warmer wordt worden de bladeren weer groen.