Wapeningskorf

Een wapeningskorf bestelt u gemakkelijk en eenvoudig bij De Jong Hout & Staalhandel. De korven zijn standaard voorzien van een hoofwapening van 3Ø, 4Ø, 8Ø, 10Ø of 12Ø. De wapeningskorven zijn voorzien van hoekverbindingen en verkrijgbaar in standaardlengtes van 3 meter. Naast de standaardlengtes zijn de korven ook op maat te bestellen. In het assortiment van De Jong vindt u wapeningskorven voor de volgende balkafmetingen: B30 x H40, B35 x H40, B40 x H50.

Kiezen voor de juiste maat wapeningskorf

Bij de aanschaf van een wapeningskorf is het belangrijk dat je de juiste maat bestelt. Hoe weet je precies welke maat je nodig hebt? Net zoals bij vele andere dingen is een goede voorbereiding het halve werk. Bestudeer voor de aanschaf van wapeningskorven daarom ook altijd goed de tekeningen en stel de juiste wapening samen. Er zijn verschillende typen wapeningskorven verkrijgbaar:

Type K: Een betonijzer korf met een lengte van 3 meter, met een open kop en een verjonging, een “bajoneteind”.


Type B: Een betonijzer korf met een lengte van 3 of 6 meter, met een open en een gesloten kop


Type O: Een betonijzer korf met een lengte van 3 meter, met twee open koppen. Deze korf is daardoor geschikt is als tussenstuk.

Hoe lees ik de tekeningen?

Om een goede keuze te maken voor de juiste wapeningskorf is het van belang dat je wapeningstekening goed doorneemt. Wapeningstekeningen zijn meestal in 2D getekend. Hieronder vindt u een aantal principes om de tekening op de juiste manier door te nemen.

  • Wapeningstekeningen worden zo realistisch mogelijk getekend. De vormen, (las)lengtes en hoeken worden op schaal getekend, zoals het er in de praktijk uit komt te zien.
  • Wanneer de beugels en/of staven in de richting liggen van de doorsnedetekening dan worden deze als lijnen getekend. Doorgesneden staven worden vaak als bolletjes weergeven op de tekening.
  • Doorgesneden staven worden aangegeven door middel van dun getekende wapeningsaanduidingslijnen. De lijnen worden doorgetrokken tot op het bolletje, zonder een pijltje of een streep.
  • De eigenschappen van de beugel worden aangegeven door middel van wapeningsaanduidingslijnen met een pijltje of een streepje.
  • De waardes op de tekeningen worden weergeven in millimeters.

De verwerking van wapeningskorven

De combinatie van wapeningskorven K en B maakt hoekverbindingen mogelijk. Type B is geschikt voor het realiseren van T-splitsingen. Wanneer u meerdere funderingskorven nodig heeft op een lange lengte zijn deze eenvoudig te koppelen met koppelstaven. Ook deze koppelstaven zijn bij De Jong verkrijgbaar. Bij iedere hoofwapening en/of flankwapening dient u een betonijzeren koppelstaaf te plaatsen. Koppelstaven kunnen verbind worden door middel van vlechtdaard.

Wapeningskorven zijn leverbaar in de bovenstaande afmetingen, maar daarnaast is het ook mogelijk om een wapeningskorf op maat te laten maken. Enkel wapeningskorven voor een balk van 50 cm of hoger zijn voorzien van een flankwapening. Lagere wapeningskorven beschikken niet standaard over een flankwapening.

Algemene tips

Houdt bij de keuze voor een wapeningskorf rekening met de beschikbaarheid van de bouwplaats. Wanneer een bouwplaats lastig te bereiken is kan het handig zijn om de afmetingen van de betonstaalbestelling hierop aan te passen. De uiteinden van de wapeningskorven kunnen scherm zijn en gebruik daarom altijd handschoenen bij het verwerken van het staal. Voor meer informatie over een wapeningskorf is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen.