Cortenstaal kantopsluiting

Filters
5 ProductenPagina 1 van 1

Een cortenstaal kantopsluiting herken je aan die typische roestige look. Het duikt ineens overal op in tuinen. De roestige vintage uitstraling spreekt veel mensen aan. Een kantopsluiting van cortenstaal is inmiddels een geliefde toepassing geworden. Ontdek hier waar cortenstaal vandaan komt, wat het precies is en wat de unieke eigenschappen van dit materiaal zijn.

Waar komt cortenstaal vandaan?

Cortenstaal komt oorspronkelijk uit Amerika en won in de jaren zestig van de afgelopen eeuw steeds meer aan populariteit in Europa. Hoewel dit materiaal niet van het toneel is verdwenen, zien we vooral de laatste jaren een duidelijke opleving van de populariteit van dit materiaal, vooral in de vorm van cortenstaal kantopsluiting. De naam is een samenstelling van de afkortingen COR en TEN. ‘COR’ staat voor Corrosion Resistence, oftewel corrosiebestendigheid. ‘TEN’ staat voor Tensile Strength; dit betekent trekvastheid. Kortom, hiermee worden de belangrijkste eigenschappen van dit materiaal al samengevat.

De unieke look van de cortenstaal kantopsluiting

Er zijn dus diverse redenen waarom cortenstaal zo populair is, Dit materiaal laat zich niet kisten door welke weersomstandigheid dan ook. Daarnaast heeft het ook een stoere vintage look. Een cortenstaal kantopsluiting staat daarom mooi in elke soort tuin als afscheiding tussen de diverse tuinonderdelen. We zien deze kantopsluitingen terugkomen in moderne en hippe tuinen, maar ook in klassieke tuinen. De kleur van cortenstaal is oranje en roestig bruin. Bovendien veranderen de kleuren onder invloed van het weer. Het staal krijgt vanzelf een oxidatielaag, die het materiaal beschermt tegen verdere corrosie. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het vormen van de uiteindelijke barrièrelaag en kleur enkele weken tot een jaar duren.

Voor vele mooie toepassingen in de tuin

Het belangrijkste doel van een cortenstaal kantopsluiting is om tuinen vorm te geven en bijvoorbeeld het gazon te scheiden van grind, het terras, bloemperken en paden. Je kunt korte randen gebruiken, maar ook hogere randen. In het laatste geval kun je dus naast vorm ook hoogteverschil aanbrengen in je tuin. Je kunt de hogere borderranden ook gebruiken om er bloempotten van te maken. Kantafsluitingen of afboordingen zijn onmisbaar voor iedereen die een tuin gaat aanleggen of voor wie zijn bestaande tuin fraaier wil indelen.

Het is duurzaam en onderhoudsvrij

Hoewel een cortenstaal kantopsluiting dus een roestige uitstraling heeft, gaat het wel gewoon heel lang mee. Wist je bijvoorbeeld dat cortenstaal tot wel tien keer langer meegaat dan gewoon staal? Het is juist dit roestproces, dat het materiaal een beschermlaag geeft. Dit brengt ook het voordeel met zich mee dat je er geen onderhoud aan hebt. Je hoeft dus ook niet in de weer met verf of olie. De natuur doet al het werk. Bij lichte beschadigingen, door onder meer krassen, kan cortenstaal zelf de oxidatielaag herstellen. Wat ook bijdraagt aan de populariteit van de cortenstaal kantopsluiting is de zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

En hoe zit het met het milieu?

Dat is nog een positief aspect van de cortenstaal kantopsluiting. Het is zeer ecologisch. Het is bijvoorbeeld ecologischer dan normaal staal. Doordat het materiaal maar een minimaal percentage aan koper en chroom bevat, is het niet schadelijk voor het milieu. Een bijkomend voordeel is dat cortenstaal geen nabehandelingen nodig heeft om corrosie te voorkomen. Dat is bij andere soorten staal namelijk wel het geval. Je hebt dus ook geen afval van verfproducten en er komen geen giftige stoffen vrij. Bovendien is cortenstaal volledig recyclebaar.

Hier moet je op letten

Een cortenstaal kantopsluiting brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Toch zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Wanneer je deze kantopsluitingen gebruikt voor bloembakken, dan is het belangrijk om geen substraten, zoals kleikorrels en hydrakorrels, te gebruiken. Door deze korrels blijft de bak voortdurend nat, waardoor het roestproces blijft voortduren. Juist door de afwisseling tussen droog en nat ontstaat de beschermende oxidatielaag.

Bij het plaatsen van een nieuwe cortenstaal kantopsluiting moet je ook oppassen dat het roest niet afgeeft, bijvoorbeeld op een terras in een lichte kleur. Als het oxidatieproces beëindigd is, heb je hier geen last meer van. Een roestoplosser kan helpen om eventuele roestvlekken te verwijderen. Je kunt het roestproces ook versnellen door het materiaal te bespuiten met water waarin je zout hebt opgelost. Bij De Jong Hout & Staalhandel kunnen ze je hier alles over vertellen.

Bestel kantopsluitingen gewoon online

Is een kantopsluiting van cortenstaal precies datgene wat je zoekt voor het verfraaien van je tuin? Dan kun je jouw bestelling online doorgeven in de webshop van De Jong Hout & Staalhandel. Let daarbij op het aantal meter dat je nodig hebt en de hoogte van de borderrand die je wenst. Jouw cortenstaal kantopsluiting wordt binnen een week keurig thuisbezorgd door onze eigen transportdienst tegen voordelige en vaste bezorgkosten.