Schutting palen zijn misschien wel de belangrijkste onderdelen van een schutting. Deze onderdelen zorgen ervoor dat de schutting stevig staat. Ze dienen vervaardigd te zijn van een hoogwaardige materiaalsoort, zodat ze niet aangetast worden door weersinvloeden. Ook moeten ze lang genoeg zijn, zodat je ze ver genoeg in de grond kunt plaatsen om de schutting zo stabiel mogelijk te maken. Je merkt het al, er zijn heel wat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Lees er hier snel verder of bestel direct online.

Zijn houten schutting palen een goed idee?

We krijgen regelmatig de vraag of houten palen wel een goed idee zijn voor het plaatsen van een schutting. Veel mensen vrezen dat schutting palen van hout onder invloed van weersinvloeden en vocht in de grond snel gaan rotten. Daarentegen, heeft hout wel weer die warme en natuurlijke uitstraling die ontzettend populair is. We hebben goed nieuws, want als je een voorkeur hebt voor die sfeervolle look van hout, dan is het best mogelijk om ook houten palen voor je schutting te gebruiken. Kies dan wel altijd voor een van de volgende houtsoorten: geïmpregneerde houten palen, Douglas palen of hardhouten palen. Wil je echt voor nog langere tijd genieten van je schuttingpalen, of staan de eigenschappen van hout je niet zo aan? Dan kun je ook kiezen voor aluminium, of composiet schuttingpalen

Waarop letten bij schutting palen van hout?

Hoewel de bovengenoemde houtsoorten een lange levensduur garanderen, zijn er manieren om die levensduur nog eens extra te verlengen.

Een van de voordeligste opties zijn palen van geïmpregneerd hout. Dit is meestal vuren- of grenenhout dat behandeld is met een impregneermiddel, waardoor vocht en schimmels geen kans hebben om het hout aan te tasten. We raden je wel aan om deze palen vast te zetten met snelbeton of om ze op paalpunten te monteren. Daardoor gaan ze nog langer mee.

Douglas palen kun je gewoon onbehandeld gebruiken als tuinhout. Ze zullen wel vergrijzen, maar dat heeft geen invloed op de kwaliteit. Wil je de mooie roze kleur behouden? Dan kun je het hout beter wel behandelen met een speciale beits voor Douglas hout. De beste garantie voor een lange levensduur van je schutting palen heb je als je voor hardhout kiest.

Welke schuttingpalen kies je?

Wil je verzekerd zijn van een superlange levensduur? Dan bestel je voor je nieuwe schutting hardhouten palen, aluminium schuttingpalen of composiet schuttingpalen. Is duurzaamheid niet alleen belangrijk voor jou, maar wil je vooral ook een natuurlijke uitstraling in je tuin? Dan zijn geïmpregneerde schuttingpalen, of Douglas schuttingpalen uiteraard ook een prima oplossing. Bij De Jong Hout & Staalhandel vind je diverse geschikte palen in diverse materiaalsoorten. We vertellen je hier kort op welke punten deze van elkaar verschillen. Zo vind je in het aanbod bijvoorbeeld gezaagde palen en geschaafde palen.

De gezaagde palen zijn voordeliger, maar houd er wel rekening mee dat ze niet geschaafd zijn. Dit betekent dat ze ruwe plekken en splinters kunnen bevatten. Kies je voor een geschaafde paal dan ben je verzekerd van een mooi afgewerkte paal die glad is en die beschikt over ronde hoekjes. Zeker als de schutting palen in het zicht zullen staan, of als er kinderen bij in de buurt spelen is dit esthetisch gezien een betere oplossing.

Let op de diepte van de palen

Bij het bouwen van een schutting is het heel belangrijk dat de schutting palen diep genoeg geplaatst worden voor een optimale stabiliteit. Maar hoe diep moeten ze dan komen? Dat hangt op de eerste plaats af van de hoogte van de schutting. Wil je een hoge schutting van 200 cm of 180 cm? Dan moeten de palen altijd zeker 75 cm diep in de grond staan. Houdt daar dus rekening mee als je schutting palen gaat bestellen en de gewenste lengte op moet geven. Je dient dus altijd palen te bestellen die 275 cm of 300 cm lang zijn. Echter, zijn niet alleen de palen bepalend voor hoe stevig je schutting staat. Het is ook belangrijk om de tuinschermen goed vast te zetten.

Schroeven, bevestigingsbeugels, paneelklemmen

Bij De Jong Hout & Staalhandel vind je alles wat je nodig hebt voor je schutting. In de online shop heb je niet alleen de keuze uit diverse tuinschermen, gaaspanelen en schutting palen, maar je vindt hier ook meteen alles op het gebeid van bevestigingsmaterialen. Wil je beslag aanbrengen op hardhouten palen? Dan is het een aanrader om voor Dynaplus AR-coating schroeven te kiezen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen buitenshuis. Voorboren is niet nodig. Voor het bevestigen van staalmatten aan houten palen, vind je in de webshop speciale paneelklemmen. Je kunt in plaats van houten schutting palen ook ijzeren palen bestellen. Deze zijn vooral bedoeld voor het vastzetten van draadmatten. Hiervoor gebruik je speciale bevestigingsbeugels.

Meer weten?

De experts van De Jong Hout & Staalhandel kunnen je goed adviseren over wat de beste manier is om jouw schutting te plaatsen, op welke manier je de palen goed in de grond zet en hoe je de tuinschermen vastzet. Je kunt gemakkelijk online al je vragen stellen of ons telefonisch bereiken. Is alles duidelijk? Plaats dan eenvoudig je bestelling online, zodat je binnen een week alle schutting palen en overige benodigdheden in huis hebt.