Steigerhout

Steigerhout is afkomstig van Europees Vurenhout, en is heel geschikt voor het maken van steigerhouten meubelen, vlonders, schuttingen en bekistingen. Het hout is erg populair door de doorleefde uitstraling. Er zijn zowel nieuwe steigerplanken als old look steigerplanken verkrijgbaar. Ook voor gekleurde steigerplanken bent u bij ons aan het goede adres. Onderstaand treft u verschillende eigenschappen aan die horen bij steigerhout. 

 

 

 

 

Hars uitvloeien | Steigerhout is een harshoudende houtsoort. Er kunnen zogenaamde harslijnen en harszakjes in het hout zitten. Als het steigerhout warm wordt, kunnen deze harsplekken uitvloeien. Daardoor kunnen groene of witte strepen en stippen op het hout voorkomen. U kunt het hars weghalen met terpentine of door de weersomstandigheden laten wegspoelen.

 

Kromtrekken | Een normale eigenschap van steigerhout is dat het kan kromtrekken. Kromtrekken heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon gebruikt worden. Het advies is om het hout na de levering zo snel mogelijk te verwerken. Eenmaal verwerkt en bevestigd steigerhout zal minder snel kromtrekken.

 

 

Latstrepen bij Old Look planken | Om het verouderingsproces goed op alle plaatsen van het hout te laten komen, wordt het steigerhout opgestapeld met daartussen latjes Deze latjes zijn na het verouderen vaak nog tijdelijk zichtbaar op het hout. Ze zullen na het plaatsen door de weersinvloeden na verloop van tijd weer wegtrekken.

 

Kwasten en/of noesten | Grenen- en vurenhout bevat van nature noesten en kwasten. Noesten en kwasten zitten op plaatsen waar een tak aan de boom heeft gezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Het stukje hout kan teruggeplaatst worden door het vast te lijmen in het gat. Kwasten zien eruit als ruwe, bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Kwasten en noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. 

 

Scheuren | Steigerhout kan werken door de weersomstandigheden. In de zomer krimpt het hout door de warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Er kunnen zowel kop- als krimpscheuren voorkomen, deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

 

Zwarte en witte schimmelvlekken | Steigerhout wordt vaak aangeleverd in pakketten. Deze pakketten kunnen vochtig zijn, waardoor er schimmel op het hout kan ontstaan. Dit ziet er niet fraai uit. Deze schimmelplekken hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout en verdwijnen na de plaatsing door weersinvloeden. De vlekken kunnen ook behandeld worden met Remmers Hout Ontgrijzer.

 

Vergrijzing | De kleur van het steigerhout kan onder invloed van de weersomstandigheden vergrijzen. Bij toepassing in de tuin kan de kleur van het hout onderling gaan verschillen. Dit kan komen doordat op de ene plaats meer zonlicht komt dan op de andere plaats. Om verkleuring tegen te gaan kan het hout voorzien worden van een Steigerhoutbeits in diverse kleuren.

 

Verschil in kleur en structuur | Geen enkel stuk steigerhout is hetzelfde. Kleuren en structuren van het hout kunnen onderling verschillen. Ook op een stuk hout zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Oorzaken kunnen zijn de omsnoerbanden die bij een pakket gebruikt worden en dat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan hout aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden zal het kleurverschil naar verloop van tijd meer naar elkaar toe trekken.

 

Krimpen | Bij steigerhout kunnen maatverschillen optreden doordat het ene stuk hout vochtiger is dan het andere. Ook door de weersomstandigheden werkt het hout. Het is altijd belangrijk om te zorgen dat er voldoende ruimte is voor werking (krimpen) van het hout bij de montage.