Hardhout

 

Hardhout is een eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten hout. De benaming hardhout mag gebruikt worden als het hout afkomstig is van loofbomen. Er bestaan verschillende soorten hardhout en niet elke soort hout is even hard. In ons assortiment kunt u onder andere de keuze maken uit Azobé hout. Azobé hout is één van de hardste en meest duurzame houtsoorten ter wereld. Dit hout valt in duurzaamheidsklasse 1, wat betekent dat de levensduur van deze houtsoort langer dan 25 jaar is. Al ons hardhout is afkomstig vanuit verantwoord beheerde bossen met het FSC-keurmerk. Hardhout staat bekend om zijn warme, diepe kleur en is geschikt voor het maken van zware constructies. Hardhout kan ook toegepast worden als schutting, tuindeur, maar is ook heel geschikt als vlonder in uw tuin of aan het water. 

 

 

 

 

Kleine boorgaatjes | In hardhout kunnen kleine boorgaatjes voorkomen. Deze gaatjes zijn door insecten tijdens het groeien van de boom ontstaan. Op het moment dat u het hout ontvangt zijn deze beestjes niet meer aanwezig, alleen de gangetjes blijven achter in het hout. Kleine boorgaten hebben geen invloed op de kwaliteit van het hardhout.

 

Hars uitvloeien | Douglashout is een harshoudende houtsoort. Ook als douglas hout gezaagd of geschaafd wordt, is het uitvloeien van hars mogelijk. Er kunnen zogenaamde harslijnen en harszakjes in het hout kunnen zitten. Als het hardhout warm wordt, kunnen deze harsplekken uitvloeien. Daardoor kunnen groene of witte strepen en stippen op het hout voorkomen. U kunt het hars weghalen met terpentine of door de weersomstandigheden laten wegspoelen.

 

Kromtrekken | Doordat hardhout een harde houtsoort is, kan het hout sneller kromtrekken. Kromtrekken van hardhout heeft geen invloed op de kwaliteit, het hout kan gewoon gebruikt worden. Het advies is om het hout na de levering zo snel mogelijk te verwerken. Eenmaal verwerkt en bevestigd hardhout zal minder snel gaan kromtrekken. 

 

 

Zwarte vegen en vlekken | Hardhout bevat looizuren. Looizuren reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftruck onderdelen of een voorraadstelling kunnen zwarte plekken en strepen ontstaan. Om te voorkomen dat er looizuur vlekken ontstaan tijdens de montage, adviseren we gebruik te maken van RVS bevestigingsmaterialen. Zwarte vegen en vlekken verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden.

 

Vlekken door water | Hardhout bevat van nature looizuren. De looizuren uit het hout reageren op aanraking met water. Er ontstaan kringen, zodra hardhout in contact komt met (regen)water. Na verloop van tijd zullen de vlekken door het water wegtrekken.

 

Kwasten en/of noesten | Hardhout bevat van nature kwasten en noesten. Ze zitten op plaatsen waar een tak aan de boom heeft vastgezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Het stukje hout kan teruggeplaatst worden door het vast te lijmen in het gat. Kwasten zien eruit als ruwe, bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Kwasten en noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hardhout.

 

Ruwe plekjes en randen | Hardhout dat gezaagd is heeft altijd een ruw oppervlak.  Ruwe plaatsen en randjes horen bij het hout. Bij ons geschaafde hardhout wordt het hout rondom glad gemaakt. Het kan alsnog voorkomen dat het hout nog kleine ruwe plekjes heeft. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is tijdens het schuurproces. Deze plaatsen kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.

 

Scheuren | Hardhout is een houtsoort waar kop- en krimpscheuren in kunnen voorkomen. Het hout werkt door de weersomstandigheden. In de zomer krimpt het hout door de warmte en in het najaar zet het hout uit door vocht. Scheuren hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

 

Uitbloeden van looizuren | Hardhout bevat van nature looizuren. Onder invloed van water kunnen deze looizuren uit het hout "bloeden". Het is mogelijk dat dit bruine vlekken achterlaat op muren of straatwerk als dit buiten toegepast is. Helaas is tegen het bloeden van looizuren niets te doen.

 

Vergrijzing | De kleur van hardhout zal onder invloed van de weersomstandigheden snel vergrijzen. Zodra het hout buiten verwerkt is zal de kleur van het hout snel vergrijzen. meestal begint binnen 1 jaar het vergrijzingsproces. Om de originele kleur te behouden kunt u hardhout behandelen met olie.

 

Verschil in kleur en structuur | Omdat hardhout afkomstig is van bomen, is geen enkele plank of balk hetzelfde. Kleuren en structuren van het hout kunnen daarom onderling verschillen. Op een individueel stuk hardhout zelf kan ook kleurverschil aanwezig zijn. Oorzaken kunnen onder andere zijn de omsnoerbanden die bij een pakket gebruikt worden en dat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan hout aan de binnenkant van een pakket. Onder invloed van de weersomstandigheden of door behandeling met olie zal het kleurverschil naar verloop van tijd naar elkaar toe trekken.