Grenen/Vurenhout

Grenen- en vurenhout zijn zachte naaldhoutsoorten, en daardoor goed te bewerken. Deze houtsoorten worden geïmpregneerd aangeboden, waardoor de levensduur van het hout aanzienlijk wordt verlengt. Door het impregneren gaat het hout tot 15 jaar mee. Grenenhout en vurenhout lijken veel op elkaar. Toch zijn er ook verschillen. Grenenhout is wat donkerder van kleur en bevat duidelijke noesten en kwasten. Dit geeft het grenenhout de bekende natuurlijke uitstraling. Vurenhout is wat lichter van kleur, en heeft een fijnere structuur met minder noesten en kwasten. Geïmpregneerd grenen- en vurenhout wordt vaak toegepast bij de bouw van schuttingen, pergola’s of tuinhuizen.

 

 

 

 

Hars uitvloeien | Grenen- en vurenhout zijn harshoudende houtsoorten. Er kunnen zogenaamde harslijnen en harszakjes in het hout zitten. Als het grenen- of vurenhout warm wordt, kunnen deze harsplekken uitvloeien. Daardoor kunnen groene of witte strepen en stippen op het hout voorkomen. U kunt het hars weghalen met terpentine of door de weersomstandigheden laten wegspoelen.

 

Groene vlekken | Wanneer grenen- en vurenhout worden geleverd, zijn er vaak groene vlekken zichtbaar op het hout. Deze groene vlekken zijn nog sporen van het impregneermiddel. Deze vlekken zullen na plaatsing van het hout door de weersinvloeden snel wegtrekken.

 

Kromtrekken | Een normale eigenschap van grenen- en vurenhout is dat het kan kromtrekken. De oorzaak hiervan is het terugdrogen van het hout na het impregneerproces. Kromtrekken heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon gebruikt worden. Het advies is om het hout na de levering zo snel mogelijk te verwerken. Eenmaal verwerkt en bevestigd grenen- of vurenhout zal minder snel kromtrekken.

 

 

Latstrepen bij geïmpregneerd hout | Om impregneermiddel goed op alle plaatsen van het hout te laten komen, wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes Deze latjes zijn na het impregneren vaak nog tijdelijk zichtbaar op het hout. Ze zullen  na het plaatsen door de weersinvloeden na verloop van tijd weer wegtrekken.

 

Kleurverschil bij geïmpregneerd hout | In geïmpregneerd hout zoals grenen- en vurenhout kan kleurverschil ontstaat doordat het ene stuk hout vochtiger is dan het andere stuk hout. In droog grenen- of vurenhout trekt meer impregneermiddel, waardoor dit donkerder kleurt. Na plaatsing van het hout zal het kleurverschil door de weersinvloeden snel wegtrekken.

 

Kwasten en/of noesten | Grenen- en vurenhout bevat van nature noesten en kwasten. Noesten en kwasten zitten op plaatsen waar een tak aan de boom heeft gezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Het stukje hout kan teruggeplaatst worden door het vast te lijmen in het gat. Kwasten zien eruit als ruwe, bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Kwasten en noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.  

 

Ruwe plekjes en randen |  Grenen- en vurenhout in ons assortiment is geschaafd en glad gemaakt. Het kan voorkomen dat het hout toch kleine ruwe plekjes heeft. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.

 

Scheuren | Grenen- en vurenhout kan werken door de weersomstandigheden. In de zomer krimpt het hout door de warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Er kunnen zowel kop- als krimpscheuren vorkomen, maar deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

 

Zwarte en witte schimmelvlekken | Grenen- en vurenhout wordt vaak aangeleverd in pakketten. Deze pakketten kunnen vochtig zijn, waardoor er schimmel op het hout kan ontstaan. Dit ziet er niet fraai uit. Deze schimmelplekken hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout en verdwijnen na de plaatsing door weersinvloeden. De vlekken kunnen ook behandeld worden met Remmers Hout Ontgrijzer.

 

Vergrijzing | De kleur van het grenen- en vurenhout zal onder invloed van de weersomstandigheden vergrijzen. Bij toepassing in de tuin kan de kleur van het hout onderling gaan verschillen. Dit kan komen doordat op de ene plaats meer zonlicht komt dan op de andere plaats. Bij geïmpregneerd grenen- en vurenhout is vergrijzing niet tegen te gaan, tenzij het hout voorzien wordt van een kleurbeits.

 

Verschil in kleur en structuur | Geen enkel stuk geïmpregneerd grenen- of vurenhout is hetzelfde. Kleuren en structuren kunnen onderling verschillen. Ook op een stuk hout zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Oorzaken kunnen zijn de omsnoerbanden die bij een pakket gebruikt worden en dat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan hout aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden zal het kleurverschil naar verloop van tijd meer naar elkaar toe trekken.

 

Uitzetten en krimpen | Grenen- en vurenhout is vers hout dat geïmpregneerd is. Door het impregneren is vocht in het hout aanwezig. Er kunnen kleine maatverschillen optreden doordat het ene stuk hout vochtiger is dan het andere. Ook door de weersomstandigheden werkt het hout. Het is altijd belangrijk om te zorgen dat er voldoende ruimte is voor werking van het hout bij de montage.