Gekleurd hout

In ons assortiment hebben we van veel houtsoorten ook gekleurde varianten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan kant en klare zwart gespoten tuinschermen en tuindeuren of douglas zweeds rabat planken. Dit hout is al gekleurd en hoeft u zelf niet meer te schilderen. Op deze manier kunt u snel genieten van een mooi gekleurde schutting, tuinhuis of veranda. Wij bieden gekleurd hout aan dat geïmpregneerd is en zwart gespoten hout. Geïmpregneerd hout krijgt zijn kleur door een dompelbad van verf. Gespoten hout krijgt door de gebruikte methode een diepere kleur, waardoor u langer van deze kleur kunt genieten. 

 

 

 

 

Hars uitvloeien | Grenenhout, vurenhout en douglashout zijn harshoudende houtsoorten. Er kunnen zogenaamde harslijnen en harszakjes in het hout zitten. Als het hout warm wordt, kunnen deze harsplekken uitvloeien. Daardoor kunnen groene of witte strepen en stippen op het hout voorkomen. U kunt het hars weghalen met terpentine of door de weersomstandigheden laten wegspoelen.

 

Houtstructuur verschillen | Door verschil in afwerking van de ondergrond van het hout kan er verschil optreden in de kleur. Ook als er gebruik gemaakt wordt van dezelfde kleur verf kan een glad afgewerkte paal en een ruwe plank in dezelfde kleur toch anders overkomen. De oorzaak hiervan is een andere structuur als ondergrond.

 

Kromtrekken | Kromtrekken van het hout komt eerder voor bij donker gekleurd hout dan bij blank hout. Kromtrekken heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon gebruikt worden. Het advies is om het hout na de levering zo snel mogelijk te verwerken. Eenmaal verwerkt en bevestigd zal het hout minder snel kromtrekken.

 

 

Latstrepen en lichte vlekken | Om zwarte verf goed op alle plaatsen van het hout te laten komen, wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes Deze latjes zijn na het dompelen vaak nog zichtbaar op het hout. De strepen zullen na het plaatsen door de weersinvloeden na verloop van tijd weer wegtrekken. Vlekken en strepen kunnen ook met Remmers zwarte beits bijgewerkt worden.

 

Kleurverschil | Het kan zijn dat de kleur van gekleurd hout kan verschillen per batch. Het beste is om gekleurd hout zoveel mogelijk tegelijk te bestellen, zodat de kans op kleurverschil zo klein mogelijk is. Ook is het mogelijk dat de bijwerkverf een tint donkerder of lichter uitvalt dan de kleur op de plank. Dit is helaas niet te voorkomen. Naar verloop van tijd trekken de kleuren naar elkaar toe.  

 

Kwasten en/of noesten | Gekleurd hout kan van nature noesten en kwasten bevatten. Noesten en kwasten zitten op plaatsen waar een tak aan de boom heeft gezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Het stukje hout kan teruggeplaatst worden door het vast te lijmen in het gat. Kwasten zien eruit als ruwe, bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Kwasten en noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. 

 

Ruwe plekjes en randen | Gekleurd hout in ons assortiment kan ruwe plekken en randen bevatten. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.

 

Scheuren | Gekleurd hout kan werken door de weersomstandigheden. In de zomer krimpt het hout door de warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Er kunnen zowel kop- als krimpscheuren voorkomen, kleine en grote scheuren. Deze scheuren hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

 

Uitzetten en krimpen | Gekleurd hout kan uitzetten en krimpen, daardoor kunnen kleine maatverschillen ontstaan. Bij het kleuren van het hout kan het zijn dat het ene stuk hout vochtiger wordt dan het andere stuk. Ook door de weersomstandigheden werkt het hout. Het is altijd belangrijk om te zorgen dat er voldoende ruimte is voor werking van het hout bij de montage.