Douglas hout

 

Douglashout is afkomstig van een naaldhout boom afkomstig uit Noord-West Europa en komt uit landen als Duitsland, de Ardennen en Frankrijk. De douglasspar groeit langzaam, daardoor ontstaat hout van betere kwaliteit. Douglas hout is een houtsoort die van nature een kenmerkende roze en warme kleur heeft. Het hout heeft van nature een hoge duurzaamheid. Onbehandeld gaat het douglas hout zo’n 15 jaar mee, na behandeling van het hout met beits of olie zelfs ongeveer 20 jaar. Hierdoor is douglashout een duurzaam alternatief voor andere houtsoorten. 

 

 

 

 

Hars uitvloeien | Douglashout is een harshoudende houtsoort. Ook als douglas hout geschaafd of gedroogd wordt, is het uitvloeien van hars mogelijk. Er kunnen zogenaamde harslijnen en harszakjes in het hout kunnen zitten. Als het hout warm wordt, kunnen deze harsplekken uitvloeien. Daardoor kunnen groene of witte strepen en stippen op het hout voorkomen. U kunt het hars weghalen met terpentine of door de weersomstandigheden laten wegspoelen.

 

Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van Douglas hout is dat het kan kromtrekken of torderen. Kromtrekken van dit hout heeft geen invloed op de kwaliteit, het douglashout kan gewoon gebruikt worden. Het advies is om het hout na de levering zo snel mogelijk te verwerken of in de schaduw te leggen totdat het verwerkt wordt. Bij warm weer trekt douglas hout sneller krom. Let op, bij de montage kunnen kromgetrokken planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hierdoor komen de randen van kromgetrokken planken niet in het zicht.

 

 

Kwasten | Douglashout bevat van nature kwasten. Kwasten zijn plaatsen waar voorheen een tak aan de boom heeft gezeten. Kwasten zien eruit als ruwe, bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Kwasten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

 

Latstrepen op geïmpregneerd douglashout | Om impregneermiddel goed op alle plaatsen van het hout te laten komen, wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes. Deze latjes zijn na het impregneren vaak nog tijdelijk zichtbaar op het hout. De latstrepen zullen na het plaatsen door weersinvloeden na verloop van tijd weer wegtrekken.

 

Noesten | Douglashout bevat van nature noesten. Noesten zitten op plaatsen waar een tak aan de boom heeft gezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Het stukje hout kan teruggeplaatst worden door het vast te lijmen in het gat. Noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

 

Ruwe plekjes en randen | Douglashout is een rustieke houtsoort. Ruwe plaatsen en randjes horen bij het hout. Bij de geschaafde variant van ons douglashout wordt het hout rondom glad gemaakt. Het kan voorkomen dat het hout nog kleine ruwe plekjes heeft. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is. Deze plaatsen kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.

 

Scheuren | Douglas is een houtsoort waar kop- en krimpscheuren in voorkomen. Het hout werkt door de weersomstandigheden. In de zomer krimpt het hout door de warmte en in het najaar zet het hout uit door vocht. De werking van dit hout zorgt voor scheuren die karakteristiek zijn voor dit houtsoort. Deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. 

 

Uitzetten en krimpen | Bij geschaafd douglashout wordt het hout teruggedroogd tot een vochtgehalte van 20-25%. Het ene stuk hout kan wat droger zijn dan het andere, waardoor er maatverschillen kunnen optreden. Daarnaast werkt douglashout door de weersomstandigheden. Het is belangrijk om er bij de montage voor te zorgen dat het hout voldoende ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.

 

Vergrijzing | De warme kleur van douglashout zal onder invloed van de weersomstandigheden vergrijzen. Bij toepassing in de tuin kan de kleur van het hout onderling gaan verschillen. Dit kan komen doordat op de ene plaats meer zonlicht komt dan op een andere. Om de originele kleur te behouden kunt u douglashout behandelen met olie. Geïmpregneerd douglashout zal ook gaan vergrijzen, behalve wanneer het hout voorzien wordt van een kleurbeits.

 

Verschil in kleur en structuur | Omdat douglashout afkomstig is van naaldbomen, is geen enkele plank of balk hetzelfde. Kleuren en structuren van het hout kunnen daarom onderling verschillen. Op een individueel stuk douglashout zelf kan ook kleurverschil aanwezig zijn. Oorzaken kunnen onder andere zijn de omsnoerbanden die bij een pakket gebruikt worden en dat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan hout aan de binnenkant van een pakket. Onder invloed van de weersomstandigheden of door behandeling met olie zal het kleurverschil naar verloop van tijd naar elkaar toe trekken.

 

Zwarte en witte schimmelvlekken | Douglashout is vaak vers hout en wordt aangeleverd in pakketten. Deze pakketten kunnen vochtig zijn, waardoor er schimmel op het hout kan ontstaan. Dit ziet er niet fraai uit. Deze schimmelplekken hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout en verdwijnen na de plaatsing door weersinvloeden. Ze kunnen ook behandeld worden met Remmers Hout Ontgrijzer.

 

 

Zwarte vegen en vlekken | Douglashout bevat looizuren. Looizuren reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftruck onderdelen of een voorraadstelling kunnen zwarte plekken en strepen ontstaan. Om te voorkomen dat er looizuur vlekken ontstaan tijdens de montage, adviseren we gebruik te maken van RVS bevestigingsmaterialen. Zwarte vegen en vlekken verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden.