Algemene hout eigenschappen

Hout is een prachtig bouwmateriaal met uitstekende eigenschappen zoals stevigheid, isolerend, makkelijk bewerkbaar, maar vooral het natuurlijke karakter. Hout heeft echter wel karakter. Niet 1 stuk hout is hetzelfde en kan onder bepaalde omstandigheden zoals luchtvochtigheid werken. Dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld de maatvastheid van een product.

Het volgende kunt u aantreffen in het hout:

Naden, noesten en kwasten

Jaarringen, naden en kwasten behoren bij hout. Kwasten en noesten zijn het gevolg van zijtakken van de boom. De hoeveelheid is afhankelijk van het houtsoort. Jaarringen zeggen weer iets over de leeftijd van de boom. 1 ring is een groeiseizoen, dus 1 jaar. 
Tip! Losse noesten of kwasten kunt u altijd weer met houtlijm vast zetten.

Uitzetten, krimp en scheurvorming

Door vocht, of droogte ontstaat er volumeverandering in hout. Hierdoor kan hout uitzetten, of krimpen. Ook kan er scheurvorming ontstaan. Hoe grover de houtstructuur, hoe meer kans op scheurvorming. Douglas hout is bijvoorbeeld een houtsoort met een grove structuur en waar scheuren in zichtbaar zullen zijn. Dit doet echter niets af aan de constructieve sterkte van het hout. Vooral bij plankhout moet u rekenen met kopscheuren. Reken daarom nooit te krap met de meters die u nodig heeft als u bij bevestiging van het hout helemaal scheurvrij wilt werken, ook al zal na bevestiging scheurvorming optreden. Bestel wat meters extra!
Tip! Ons hout ligt onder een afdak, uit de volle zon opgeslagen. Laat uw houtpakket nooit lang in de volle zon liggen. 

Kleurverschil & vergrijzing

Bij het verduurzamen (impregneren) worden diverse kleurpigmenten in het hout ingebracht. Afhankelijk van het hout en van de opslag komen deze pigmenten boven. Deze kleurverschillen zullen onder invloed van zonlicht langzaam verdwijnen. Na verloop van tijd zal - zelfs geïmpregneerd - hout, onder invloed van het ultraviolet in het zonlicht lichter worden en vergrijzen. Het vergrijzen van hout is een langzaam proces. Douglas hout is ook een houtsoort dat snel verkleurd. Bij levering kunt u lichte verschillen zien per afmeting hout. Dit zal snel verdwijnen wanneer het hout in de buitenlucht staat.
Tip! wilt u uw houtconstructie weer een keer geheel ontgrijzen? Gebruik Remmers Houtontrijzer!

Schimmel & blauwe plekken

Oppervlakkige schimmelvlekken in hout kunnen ontstaan wanneer natte delen enige tijd dicht opeengestapeld liggen, wat tijdens productie en transport het geval kan zijn. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit van het hout. Schimmel verdwijnt vanzelf weer door het weer, of kunt u verwijderen met een schoonmaakazijn of bleekwater.

Witte en groene vlekken op geimpregneerd hout (zoutvlekken)

Bij geïmpregneerd hout kan het lijken alsof er zoutvorming aan de oppervlakte van het hout optreedt. Deze verkleuring van wit en groenachtige plekken ontstaat in combinatie van impregneermiddel en hars. Deze vlekken verdwijnen vanzelf.
Tip! Eenvoudig met een vochtige doek te verwijderen.

Hars

Ter bescherming van virussen en infecties maakt een boom hars aan. Dit is een natuurlijk verschijnsel en de hoeveelheid hars kan per boom flink verschillen. Nadat hars is uitgehard kan het eenvoudig worden verwijderd. Op geimpregneerd hout zijn doorgaans groene spikkels aanwezig door vermenging van hars met impregnatiemiddel.
Tip! Groene spikkels zijn met een borstel eenvoudig te verwijderen. Het is mogelijk eventuele harsdruppels voorzichtig weg te schrapen of met terpentine te verwijderen

Bloeden

Met name tropisch hardhout kan vloeistoffen lekken, welke soms wit, rood of bruin van kleur zijn. Deze stoffen zijn ongevaarlijk maar kunnen wel vlekken geven op onderliggend werk of zich vermengen met de aangebrachte verflaag. Het zogenaamde “bloeden” stopt na verloop van tijd vanzelf.

Kernout en Spint

Een boom bevat spint- en kernhout. Het kernhout dient voor de stevigheid, terwijl spint de voedingssappen transporteert. Het spint heeft bij sommige houtsoorten, zoals grenen en douglas, een lichtere kleur. Constructiehout bestaat voor een deel uit spint, kleine delen zoals latten en planken kunnen meer spint bevatten, maar ook hout met grote kopmatten zoals douglas van 20 x 20 cm.

Mini boorgaatjes (Pinholes)

Tijdens de groei van een boom dringen sporadisch kleine insecten de boom binnen, op zoek naar voedzame sapstromen. Hierbij boren ze kleine (sub-millimeter) gaatjes in het hout, welke pas zichtbaar worden wanneer het hout wordt verzaagd. Insecten overleven niet in dood hout en vormen dus geen bedreiging voor de duurzaamheid van het hout. Het meest komen pinholes voor in hardhout, maar kan in alle houtsoorten in wisselende hoeveelheid voorkomen.