Spaanplaat

Filters
1 ProductenPagina 1 van 1

Spaanplaat is een voordelige constructieplaat die gemaakt wordt van houtspaanders die onder hoge druk samengeperst worden en met kunstharslijm gemengd worden. De spaanders zijn afkomstig van naaldhout en van houtachtige planten. Denk daarbij onder meer aan vlas. Deze platen hebben diverse toepassingen. Ook bestaan er verschillende soorten spaanplaten, zoals de spaanplaat 70% PEFC en de V313. Wat is precies het verschil? Wat is het beste voor jouw project? Je leest het hier.

Het egaliseren van vloeren met spaanplaten

Eén van de klussen waar spaanplaten bij uitstek geschikt voor zijn, is voor het egaliseren van vloeren. Vooral als je in een ouder huis een nieuw parket, een nieuwe laminaatvloer of vloerdekking wilt leggen, dan kun je geconfronteerd worden met een ondervloer die ongelijk is, doordat de vloerdelen bijvoorbeeld hol of bol zijn gaan staan. Het is daarom belangrijk om de vloer eerst te egaliseren. Spaanplaat is daarvoor een prima oplossing. Een ander voordeel van spaanplaten leggen onder bijvoorbeeld een houten vloer, is dat het de vloer stiller maakt.

Spaanplaten voor wanden

Binnen de bouwsector kan spaanplaat een goede keuze zijn voor het afwerken van wanden. Wil je bijvoorbeeld een muur afwerken die niet helemaal egaal is of die nog nooit eerder geschilderd of behangen is? Dan kun je spaanplaten gebruiken om deze te egaliseren en eventueel te verstevigen. Ook voor het egaliseren van plafonds kun je heel goed spaanplaten gebruiken. Waar spaanplaat ook veel voor wordt gebruikt, is voor het vervaardigen van systeemwanden. Dit zijn kant-en-klare wanden, waar je gemakkelijk een ruimte mee kan indelen. Dit wordt vaak gedaan in kantoorruimtes of winkelruimtes, waar snel een aparte ruimte gemaakt moet worden. Ook gipswanden worden hier weleens voor gebruikt. Echter zijn wanden van spaanplaten steviger en verdienen daarom de voorkeur boven gips.

Meubels maken met behulp van spaanplaat

Wat we ook veel zien, is dat deze platen door veel doe-het-zelvers worden gekozen als het ideale materiaal voor het maken van meubels. Het feit dat spaanplaten licht en gemakkelijk te bewerken zijn, maakt deze plaat populair. Ook de voordelige prijs is voor veel klussers erg aantrekkelijk. Zo worden deze platen bijvoorbeeld veel gebruikt bij het maken van kasten, keukens, bureaubladen en ook voor ledikantjes. Daarnaast worden deze platen gebruikt voor het inrichten van winkels. Houd er wel rekening mee dat bij het werken met spaanplaten je last kunt krijgen van splinteren. Daarom dien je de randen steeds goed af te werken. Laat je hierover adviseren.

Welke soorten platen zijn er?

Bij De Jong Hout & Staalhandel kun je twee verschillende soorten spaanplaten online bestellen. Op de eerste plaats vind je in het assortiment de spaanplaat 70% PEFC. Dit is een onbehandelde standaard plaat voor vele toepassingen, zoals voor meubels, in de interieurbouw en in de plakindustrie. Eén van de dingen waar je rekening mee moet houden als je met spaanplaten aan de slag gaat, is dat ze gevoelig zijn voor vocht. Is dat voor jouw klus een mogelijk probleem? Dan bestaat daar een goede oplossing voor. Zo kun je op de tweede plaats bij deze houthandel ook een V313 spaanplaat bestellen. Dit is een vochtwerende plaat.

Waarvoor is de vochtwerende plaat geschikt?

V313 spaanplaten zijn vochtwerende platen. Je herkent ze vaak aan hun groene kleur. Het blijft echter opletten met deze vochtwerende platen, omdat vocht toch een heikel punt blijft. Er wordt gezegd dat je deze platen ook gewoon kunt gebruiken op beschutte plekken buiten. Echter, is dit in de meeste gevallen geen goed idee. Je kunt deze spaanplaat wel prima gebruiken in vochtige ruimtes in huis, bijvoorbeeld voor badkamermeubels. Ook in vloeren en daken komt deze plaat prima tot zijn recht. Wat ook mogelijk is, is om deze platen te gebruiken als een verloren bekisting. Een ander punt waar je op moet letten, is dat de plaat voldoet aan de E-norm, die de hoeveelheid formaldehyde die aanwezig mag zijn in de plank reguleert.

Snel besteld en geleverd

Voor het kopen van spaanplaat hoef je niet meer zelf naar de bouwmarkt te gaan. Je kunt je deze tijd en moeite besparen door gewoon spaanplaten en andere klusmaterialen online te bestellen. Dat doe je heel eenvoudig in de webshop van De Jong Hout & Staalhandel. Je hoeft op deze manier niet zelf met de platen te slepen, want ze worden gewoon bij jou afgeleverd. De spaanplaten zijn doorgaans in grote aantallen op voorraad aanwezig. Dit betekent dat ze binnen 1 tot 6 werkdagen bij jou voor de deur staan. Je krijgt 24 uur voor de levering een bevestiging, zodat je weet waar je aan toe bent. Wil je het materiaal zelf op komen halen? Ook dat is mogelijk. Tijdens de bestelprocedure kun je een geschikt afhaalmoment voor jouw spaanplaat selecteren.