OSB plaat

Filters
3 ProductenPagina 1 van 1
OSB plaat 9 mm FSC - 122 x 244 cm
-28%
OSB plaat 9 mm FSC - 122 x 244 cm
23,4916,9520,51Incl. btw
OSB plaat 18 mm FSC - 59 x 244 cm
-36%
OSB plaat 18 mm FSC - 59 x 244 cm
22,8214,6517,73Incl. btw
OSB plaat 18 mm FSC - 122 x 244 cm
-36%
OSB plaat 18 mm FSC - 122 x 244 cm
47,1930,3036,66Incl. btw

Eén van de meest gebruikte constructieplaten is een OSB plaat. Het is belangrijk dat je voor ieder project de juiste bouwmaterialen hebt. Voor veel projecten zijn constructieplaten nodig.. We vertellen je hier meer over de eigenschappen van deze constructieplaat en waarvoor je deze kunt gebruiken. Belangrijk om te weten, is dat ook vanuit milieuoogpunt dit een interessante plaat is. Lees hier snel meer en bestel gemakkelijk OSB platen online!

Wat is een OSB plaat eigenlijk?

‘OSB’ is de afkorting voor Oriented Strand Board. Dit betekent dat deze plaat opgebouwd is uit meerdere lagen van houtschilfers. Deze schilfers worden met behulp van een bindmiddel met elkaar verbonden, zodat er een plaat ontstaat. De sterkte van de plaat hangt samen met de richting van de houtschilfers. Zo liggen de schilfers aan de buitenkant allemaal in de lengterichting van de plaat. De schilfers binnenin liggen juist dwars ten opzichte van de lengte. Dit zorgt voor een kruislingse opbouw, die de OSB plaat zijn stevigheid geeft. Een belangrijk kenmerk van OSB platen is dat ze aan beide kanten gebruikt kunnen worden. Doordat voor het vervaardigen van deze platen restmateriaal wordt gebruikt, is het een milieuvriendelijk product. Er wordt op deze manier immers alles van de boom gebruikt en er hoeven geen extra bomen gekapt te worden.

Waarvoor gebruik je een OSB plaat?

Een OSB plaat is een geliefde plaat binnen de bouw, want deze is zeer veelzijdig inzetbaar. Bij grote renovaties kun je ze toepassen in vloer- en dakconstructies of voor wanden. Ook in de houtskeletbouw wordt de OSB plaat gebruikt vanwege zijn duurzaam karakter en vriendelijke prijs. Zoals we hierboven al benadrukten, kun je beide zijden van de platen gebruiken. Dat is bijvoorbeeld ook heel handig bij het aftimmeren van een zolder. Aan de ene kant bevestig je het isolatiemateriaal en aan de andere kant komen de dakspanten. Doordat het materiaal zowel stevig als licht is, kun je hier heel prettig mee werken. Wat ook een pluspunt is, is dat de platen er goed uitzien. Dat maakt dat ze voor nog meer toepassingen geschikt zijn.

Goedkope en mooie plaat

Doordat een OSB plaat ook over decoratieve kwaliteiten beschikt, kun je deze prima gebruiken voor in je interieur. De trendy en ruwe uitstraling spreekt veel mensen aan. Deze platen worden daarom ook gebruikt voor kasten, als meubelpaneel of als wand. Met deze platen kun je heel creatief aan de slag gaan. Doordat de prijs ook zeer aantrekkelijk is, kiezen steeds meer professionals en doe-het-zelvers eerder voor deze plaat, dan voor prijzigere underlayment platen of multiplex platen. Let bij de aanschaf van OSB platen erop of je platen wenst met een veer en groef of juist met rechte randen. De planken met veer en groef kun je gemakkelijk op elkaar aansluiten. Dat is bijvoorbeeld belangrijk als je een strakke wand of vloer wilt creëren.

Hoe zit het met de verschillende klasse in OSB platen?

Een ander punt waar je op moet letten bij de OSB plaat is de klasse van de plaat. We kunnen deze platen namelijk onderverdelen in verschillende klassen. Een plaat met klasse 1 is alleen geschikt in droge ruimtes en is niet bedoeld voor constructie. Je kunt deze plaat bijvoorbeeld gebruiken voor meubels. OSB platen die vallen onder klasse 2 zijn platen die bedoeld zijn voor dragende constructies in het interieur. Denk hierbij aan scheidingswanden en vloeren. Heb je een plaat van nog hogere kwaliteit nodig voor een dragende constructie waar vocht bij kan komen? Dan is een OSB plaat klasse 3 de beste keus. Hiervoor ben je bij de webshop van De Jong Hout & Staalhandel aan het juiste adres.

Een eyecatcher binnen je interieur

Hoewel de OSB plaat van oorsprong een constructieplaat is, zien we dat hij steeds vaker wordt gebruikt als eyecatcher binnen interieurs. Een van de woontrends van nu, waarbinnen deze plaat mooi past, is de industriële woonstijl. De ruwe look van de plaat is ideaal voor het vervaardigen van stoere meubels. Wist je dat de OSB plaat ook steeds vaker voor vloeren wordt gebruikt en dan niet verstopt onder parket of tapijt? Veel mensen houden wel van de aparte en robuuste look van OSB. Het is dan wel belangrijk om de vloer te behandelen met beits of olie, waardoor de houtstructuur extra mooi naar voren komt. Daarnaast kun je met lak de vloer beschermen tegen krassen.

Bestel hier je OSB platen online

Wil je zo snel mogelijk aan de slag met OSB platen? Dan helpt De Jong Hout & Staalhandel je graag snel op weg! Binnen enkele dagen wordt alles in perfecte staat bij jou afgeleverd! Bestel gemakkelijk in de webshop van deze houthandel constructieplaten, zoals de OSB plaat.